Μια νέα τακτική, φαίνεται να έχουν  εγκαινιάσει οι Ρώσοι στην ανατολική Ουκρανία.

Αυτή συνίσταται στην φόρτωση ενός άρματος μάχης (παλαιάς τεχνολογίας όπως T-54/55) με τουλάχιστον 6 τόνους εκρηκτικών και στη συνέχεια μέσω τηλεχειρισμού τα οδηγούν κατά των ουκρανικών γραμμών προκαλώντας την πυροδότησή τους.

Πρώτη φορά που καταγράφηκε σε βίντεο ανάλογη επίθεση τον περασμένο Ιούνιο  περίπου στην περιοχή του Ντόνετσκ. Τότε το άρμα είχε πέσει σε αντιαρματική νάρκη και στη συνέχεια κτυπήθηκε από Α/Τ ρουκέτα RPG με αποτέλεσμα οι Ρώσοι χειριστές του άρματος να προκαλέσουν την έκρηξη του φορτίου του 100 μέτρα από τις γραμμές των Ουκρανών.

Ακόμη και έτσι όμως η έκρηξη ήταν φοβερή και είναι άγνωστο πόσα θύματα αυτή μπορεί να προκάλεσε.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε και τον Δεκέμβριο όταν ένα t-55 φορτωμένο με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών πυροδοτήθηκε σε κοντινή απόσταση από τις ουκρανικές θέσεις.

Η τατκική βέβαια δεν είναι ακριβώς νέα. Η ISIS τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ χρησιμοποιούσε οχήματα γεμάτα εκρηκτικά κατά θέσεων των Κούρδων ή του συριακού ή ιρακινού Στρατού. Βεβαία το πρόβλημα ήταν ότι δεν είχε στη διάθεσή της την απαραίτητη τεχνολογία για έλεγχο εξ αποστάσεως του άρματος και έτσι χρησιμοποιούσε «πρόθυμους» εθελοντές.

Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι γιατί αφού ο ΕΣ έχει σε αποθήκευση ένα μεγάλο αριθμό αρμάτων μάχης δεν έχει ενεργοποιήσει ένα αριθμό από αυτά τοποθετώντας τα απαραίτητα συστήματα για τηλεχειρισμό μαζί με την προμήθεια drones για την επιβεβαίωση της θέσης του άρματος και να τα θέσει σε ξανά σε αποθήκευση, στην περιοχή του Έβρου, με μια απλή μηνιαία συντήρηση, έτσι ώστε να μπορούν να κινηθούν εάν χρειαστεί.,

Τότε θα μπορούσαν να τα φορτώσουν με εκρηκτικά και να στείλουν κατά  των εχθρικών θέσεων.

Το ερώτημα είναι βεβαίως ρητορικό. Στην Ελλάδα ζούμε, δεν γίνονται τέτοια πράγματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ