Η μάχη του Μπάκχμουτ έχει τελειώσει και σχετικά βίντεο εναέριας λήψης που δημοσίευσαν οι Ρώσοι δείχνουν την κατεστραμμένη και έρημη πλέον πόλη να τελεί υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο και το ερώτημα πλέον είναι τι θα ακολουθήσει μετά.

Αυτή την στιγμή πάντως η Ουκρανία αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στις επιστρατεύσεις καθώς Ουκρανοί νέοι αρνούνται να ενταχθούν στις ουκρανικές δυνάμεις και χτυπούν τους στρατονόμους που επιχειρούν να τους «επιστρατεύσουν».

Το μέτωπο του Μπάκχμουτ προς το παρόν «παγώνει» σε ότι αφορά την κεντρική κατεύθυνση προς το Τσάσιβ Γιαρ, καθώς η Wagner και οι Τσετσένοι αποσύρονται για ξεκούραση και αναπλήρωση απωλειών.

Τις θέσεις τους έχουν αναλάβει οι δυνάμεις του τακτικού ρωσικού Στρατού όπως και οι δυνάμεις των ρωσόφωνων του Λουγκάνσγκ (παρά το γεγονός ότι το Μπάκχμουτ βρίσκεται στην περιφέρεια του Ντονέτσκ).

Ρώσοι αλεξιπτωτιστές προελαύνουν νότια του Μπάκχμουτ στην Κλισίιβκα και πιέζουν τους Ουκρανούς νότια του Ιβανίτσκι απωθώντας τους ξανά πίσω προς το Τσάσιβ Γιαρ.

Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν οι Ρώσοι ξεκινήσουν επιχειρήσεις απευθείας στο Τσάσιβ Γιαρ, διότι η πόλη ναι μεν είναι πολύ μικρότερη από το Μπάκχμουτ, ωστόσο όμως έχει οχυρωθεί ως αστικό «φρούριο» και μέσα της βρίσκεται μία δύναμη τουλάχιστον 25.000 Ουκρανών.

Οι Ρώσοι τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν σε επιθέσεις σε πόλεις όπου ήδη έχουν «στρωμένες» θέσεις εφόδου, όπως το Βούλενταρ και την Αβντίιβκα ενώ αναμένεται να προχωρήσουν σε διείσδυση στο Κουπιάνσκ και να εκκαθαρίσουν το υπόλοιπο 15% που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο στην Μαρίνκα.

Η Μαρίνκα αποτελεί ένα μέτωπο ακόμα πιο μακροχρόνιο από το ίδιο το Μπάκχμουτ καθώς υφίσταται από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου του 2022!

Αυτό από μόνο του δείχνει την άρτια κατασκευή του αμυντικού δικτύου της μικρής αυτής πόλης στις «πύλες» του Ντονέτσκ, από τους Ουκρανούς υπό την επίβλεψη των Αμερικανών.

Για το Τσάσιβ Γιαρ και το Σεβέρσκ θα αναλάβουν ξανά επιχειρήσεις με την επιστροφή της Wagner και των Τσετσένων αλλά και όταν η νέα ιδιωτική ρωσική δύναμη «Storm Z» θεωρηθεί ικανή για να ξεκινήσει αποστολές αστικού πολέμου μεγάλης κλίμακας.

Στο μεταξύ όμως υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι Ουκρανοί να ξεκινήσουν την δική τους αντεπίθεση αλλά οι Ρώσοι θεωρούν πως είναι έτοιμη να την αντιμετωπίσουν καθώς έχουν δημιουργήσει την δική τους αμυντική αρχιτεκτονική στο σύνολο του ουκρανικού μετώπου.

Πιστεύουν μάλιστα πως αν «σβήσουν» την ουκρανική αντεπίθεση μετά θα είναι η σειρά τους για να χτυπήσουν καθώς οι Ουκρανοί θα έχουν ξεμείνει από εφεδρείες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ