Ολόκληρες περιοχές στην Ουκρανία φλεγόντουσαν σημερα όλη τη νύχτα μετά από τις συνεχείς προσβολής με στρατηγικά όπλα, σε μια ευρεία επιχείρηση που ουσιαστικά καθήλωσε την ουκρανική πλευρά καθώς τα πλήγματα από πυραύλους Χ-101 κατέστρεφαν αποθήκες οπλισμού δυτικών όπλων αφού είχε αδρανοποιηθεί η ουκρανική αεράμυνα από πτήσεις των Shahed-136 και πυραύλων αντιραντάρ  που δρούσαν ως δολώματα.

15 στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MSΜ και 5 Tu-22M3M εκτόξευαν από βόρεια κατεύθυνση τα όπλα τους την στιγμή που από νότια κατεύθυνση (Κριμαία και επαρχία Ροστόβ) εκτοξεύονταν μαζικά Shahed-136 που “έκαιγαν” τους ουκρανικούς α/α πυραύλους.

Οι κύριοι στόχοι ήταν στο Τέρνοπολ και το Χμελνίτσι όπου βρίσκονταν νέες παρτίδες πυραύλων cruise Storm Shadow, SCALP-EG και ATACMS μεταξύ άλλων .

Βέβαια την ρωσική “εκδίκηση” δεν γλίτωσαν και άλλες περιοχές όπως η Πολτάβα, Κιρβογκράντ και άλλες περιοχές και πόλεις όπου αποτελούν σημεία στήριξης Διοικητικής Μέριμνας των ουκρανικών δυνάμεων όπως συγκοινωνιακούς κόμβους, ενεργειακές υποδομές κλπ.

Έτσι μετά από αρκετές εβδομάδες και αφού είχαν προηγηθεί συντριπτικά πυραυλικά πλήγματα των Ουκρανών σε Κριμαία και Ντονέτσκ, με αμερικανικά ATACMS, οι Ρώσοι αντέδρασαν και το χτύπημα ήταν βαρύ με τα 10 Tu-95MSΜ και 5 Tu-22M3M.

Συγκεκριμένα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος 10 Tu-95MSΜ, εξοπλισμένα με πυραύλους cruiseμ έπληξαν στόχους εξαπολύοντας περί το 90 βλήματα.

Στην περίπτωση των 10 Tu-95MSΜ το φορτίο που μετέφερε αρκούσε για να ισοπεδώσει μια πόλη μεγέθους όπως το Τσάσιβ Γιαρ αν και την “τιμητική” να δεχθούν το φορτίο αυτό είχαν τα δυτικά όπλα που μόλις είχαν αποθηκευτεί στα δυτικά της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ