Ο ισραηλινός Στρατός, τέσσερις μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, παρουσιάζει έγγραφα που φέρεται να αποδεικνύουν μια άμεση σχέση μεταξύ του Ιράν και του ηγέτη της παλαιστινιακής σουνιτικής οργάνωσης, Γιαχία Σινουάρ.

«Το Ιράν χρηματοδοτεί με εκατομμύρια δολάρια τον ηγέτη της Χαμάς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει στη διάθεσή του και βρήκε στο τεράστιο σύστημα σήραγγας κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας», γράφει το γερμανικό δίκτυο n-tv.

Ισραηλινοί στρατιώτες εντόπισαν έγγραφα που δείχνουν οικονομικές συναλλαγές και συγκεκριμένα, μεταφορά χρημάτων, άνω των 150 εκατομμυρίων δολαρίων (140 εκατομμυρίων ευρώ) από το Ιράν στη Χαμάς και κυρίως δτον ηγέτη της στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινουάρ, από το 2014 έως το 2020, δηλώνει ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις δημοσίευσαν πολλά έγγραφα καθώς και φωτογραφίες με φακέλους και μετρητά, επισημαίνει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα του πώς το Ιράν σπέρνει τον τρόμο στη Μέση Ανατολή», επισημαίνει ο Χαγκάρι.

«Ο τρόμος που καλλιεργεί και προκαλεί το Ιράν είναι παγκόσμιο πρόβλημα. Οι πληροφορίες δεν μπορούσαν αρχικά να επαληθευτούν. Τα στοιχεία που βρέθηκαν πρέπει να διαβιβαστούν στους εταίρους του Ισραήλ για επαλήθευση», εξηγεί ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Επιπλέον, σε υπόγειο δωμάτιο βρέθηκε ένα χρηματοκιβώτιο με χαρτονομίσματα και σακούλες που περιείχαν περισσότερα από είκοσι εκατομμύρια σέκελ (περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ) σε μετρητά.

«Πρόκειται για ένα επαναλαμβανόμενο φαινόμενο – μεγάλα ποσά μετρητών που αποθηκεύονται σε οργανωμένες υπόγειες αποθήκες για προσωπική χρήση υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Χαμάς», τόνισε ο Χανγκάρι.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στρατού, οι ηγέτες της Χαμάς επενδύουν τα χρήματα στην προσωπική τους επιβίωση και σε αυτή των οικογενειών τους.

Το Ισραήλ είναι ο υπ’ αριθμόν 1 εχθρός του Ιράν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Η Χαμάς, μαζί με άλλες πολιτοφυλακές όπως η Χεζμπολάχ στον Λίβανο και οι Χούθι στην Υεμένη, ανήκει στον λεγόμενο Άξονα της Αντίστασης, ένα δίκτυο ομάδων στον αγώνα κατά της κυβέρνησης του Τελ Αβίβ που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη.

Στις 7 Οκτωβρίου, μαχητές από τη Λωρίδα της Γάζας κατέλαβαν την περιοχή των νότιων συνόρων του Ισραήλ, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και απήγαγαν περίπου 250 άλλους ως ομήρους. Η πλειοψηφία των θυμάτων ήταν άμαχοι, αλλά και στρατιώτες.

Μάρτυρες υποστηρίζουν ότι, στις 28 Νοεμβρίου του 2023, ο ηγέτης τη Χαμάς είχε επισκεφθεί Ισραηλινούς ομήρους όσο κρατούνταν στον παλαιστινιακό θύλακα, μετά την αρπαγή τους στις 7 Οκτωβρίου, κατά την αιφνιδιαστική επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης στο Ισραήλ, σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινών μέσων ενημέρωσης.

Ο Σινουάρ φέρεται να μίλησε στους ομήρους στην εβραϊκή γλώσσα, σχεδόν χωρίς καθόλου προφορά, σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσει, όπως είχε μετέδωσε το «Channel 12 News», επικαλούμενο όμηρο που απελευθερώθηκε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ