Μπορεί οι δυνάμεις της ρωσικής Wagner να αποχωρήσουν από την πόλη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής της Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικαλούμενος «εγκατάλειψη» από τη Ρωσία, ωστόσο, δεν θα σταματήσουν να μάχονται για τη Μόσχα.

Αυτό έκανε γνωστό με νέα δήλωση του ο Πριγκόζιν και ίσως έμμεσα αποκαλύπτει το νέο ρόλο που θα αναλάβει η μονάδα του.

«Οι μαχητές της Wagner θα διατηρηθούν για τις επόμενες επιχειρήσεις ρωσικών συμφερόντων», δήλωσε σήμερα σύμφωνα με ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης κάτι που σημαίνει ότι το σώμα ανασυγκροτηθεί και θα είναι η νέα εφεδρεία των ρωσικών δυνάμεων.

θυμίζουμε ότι την Παρασκευή, ο Πριγκόζιν ανακοίνωσε οργισμένος με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ότι θα αποσύρει τις δυνάμεις της Wagner από το Μπαχμούτ, καθώς όπως είπε η ρωσική ηγεσία δεν στέλνει τα πυρομαχικά που θα έπρεπε να είχε στείλει ενώ δεν παρέλειψε να τους αποκαλέσει «π……. γιούς».

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι χαρίζεται το Μπακχμούτ καθώς η κεντρική ρωσική διοίκηση στέλνει οκτώ ενισχυμένα Τάγματα Τσετσένων μαχητών του σώματος “Ahmat” συνολικής δύναμης 7.000 ανδρών στο Μπάκμουτ για να αντικαταστήσει το σώμα εθελοντών της Wagner και να εκκαθαριστεί η πόλη κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει.

Συγκεκριμένα ο Καντίροφ είπε ότι «Oι μαχητές μας είναι έτοιμοι για να προελάσουν και να καταλάβουν την πόλη. Είναι θέμα ωρών. 

Na σημειώσουμε ότι οι Τσετσένοι πιστώνονται με την μεγάλη επιτυχία της κατάληψης της Μαριούπολης καθώς θεωρούνται ικανοί στην εκκαθάριση κατοικημένων περιοχών.

Έτσι έχει ξεκινήσει  η αποστολή των πρώτων μονάδων των Τσετσένων μαχητών του ειδικού τμήματος Akhmat στο Μπάκχμουτ, προκειμένου, όχι να καταλάβουν την πόλη ή να αντικαταστήσουν την Wagner, όπως λανθασμένα γράφηκε, αλλά να εκκαθαρίσουν τους δύο τελευταίους θύλακες αντίστασης, προκειμένου να απελευθερωθούν ρωσικά στρατεύματα (βασικά αερομεταφερόμενες δυνάμεις VDV) και εν συνεχεία να εμπλακούν στη μάχη για την κατάληψη του Σλαβιάνσκ.

Και οι “Wagnερίτες”;

Το σώμα της Wagner όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει μία δύναμη ταχείας αντίδρασης για τον ρωσικό στρατό για την αντιμετώπιση της οποιαδήποτε ουκρανικής αντεπίθεσης.

Η οχύρωση στα νότια που έχει κάνει η Ρωσία είναι εκτεταμένη αλλά θα χρειαστούν και δυνάμεις που ελεύθερες από συγκεκριμένη ζώνη ευθύνης θα μπορέσουν να διοχετευθούν εναντίον της κύριας γραμμής της ουκρανικής επίθεσης για να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα του καλοκαιριού του 2022 όπου χάθηκαν μεγάλα τμήματα του Λουγκάνσκ.

Η Wagner είναι πλέον μια μηχανοκίνητη μονάδα (διαθέτει άρματα μάχης μεγέθους σχεδόν σώματος στρατού και η αποδέσμευσή της από καθήκοντα εκκαθαρίσεων λύνουν τα χέρια της ρωσικής διοίκησης.

Οι Τσετσένοι αντίθετα ελαφρύτερα οπλισμένοι είναι πλέον ειδικοί στον αστικό αγώνα και έτσι μετά την “ξεκούραση” της Μαριούπολης πλέον θα αναλάβουν τις εκκαθαρίσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ