Η Ρωσία χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον προηγμένο υπερ-υπερηχητικό πύραυλο Zircon κατά ουκρανικών στόχων, λένε οι Ουκρανοί και όπως παραδέχτηκαν αποτελεί μία νέα πρόκληση για την ήδη επιβαρυμένη αεράμυνα της χώρας.

Ο πύραυλος cruise Ζircon («ζιρκόνιο»), μέλος μιας νέας γενιάς ρωσικών όπλων, πετά με ταχύτητα 9 φορές μεγαλύτερη του ήχου και σύμφωνα με την Μόσχα μπορεί να διαπερνά κάθε αντιπυραυλική ασπίδα.

Η πρώτη δοκιμή του Zircon πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2020, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να χαιρετίζει τότε ένα «μεγάλο γεγονός για όλη τη χώρα».

Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Εγκληματολογικών Μελετών στο Κίεβο, ο Zircon χρησιμοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου σε επίθεση κατά ενεργειακών υποδομών στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Η ανακοίνωση ήρθε από τον Ολεξάντρ Ρούβιν, διευθυντή του Ινστιτούτου, ο οποίος παρουσίασε στην εφαρμογή επικοινωνίας Telegram βίντεο που φέρεται να δείχνει θραύσματα του πυραύλου.

«Βλέπουμε στοιχεία που χαρακτηρίζουν τον πύραυλο 3M22 Zircon. Εξαρτήματα και θραύσματα του κινητήρα και του μηχανισμού πλοήγησης φέρουν συγκεκριμένα διακριτικά» έγραψε.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχόλιο.

Οι υπερ-υπερηχητικοί πύραυλοι κινούνται με ταχύτητα τουλάχιστον πενταπλάσια από την ταχύτητα του ήχου (6.200 χλμ/ώρα) και θεωρούνται εξαιρετικά δύσκολο να αναχαιτιστούν, δεδομένου ότι -σε αντίθεση με τους βαλλιστικούς πυραύλους- δεν έχουν προκαθορισμένη πορεία και μπορούν να πραγματοποιούν απότομους ελιγμούς.

Ο Zircon, με μέγιστο βεληνεκές περίπου 1.000 χλμ. και μέγιστη ταχύτητα 8.643 χλμ/ώρα, όχι μόνο μειώνει το χρονικό περιθώριο αντίδρασης των αντιπάλων αλλά επιπλέον μπορεί χάρη στην ταχύτητά του να χτυπά υπόγειες και ενισχυμένες εγκαταστάσεις.

Ο πύραυλος μεταφέρει συμβατική γόμωση και είχε αρχικά σχεδιαστεί να εκτοξεύεται από πλοία, αργότερα όμως αναπτύχθηκε σε νέα βερσιόν για εκτόξευση από την ξηρά.

Ο Ρούβιν δεν διευκρίνισε από πού μπορεί να εκτοξεύτηκε ο Zircon στις 7 Φεβρουαρίου, δήλωσε όμως ότι ο πύραυλος είχε συναρμολογηθεί πρόσφατα.

Υπερ-υπερηχητικούς πυραύλους έχει δοκιμάσει και η Βόρεια Κορέα. ενώ αντίστοιχα όπλα πιστεύεται ότι διαθέτει ήδη η Κίνα, ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των δοκιμών.

Το 2022, η Ρωσία προχώρησε σε δοκιμαστική εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου Sarmat, γνωστού στο ΝΑΤΟ με το παρατσούκλι «Σατανάς», ο οποίος μπορεί να μεταφέρει πάνω από δέκα πυρηνικές κεφαλές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ