Σφοδρές είναι οι μάχες που λαμβάνουν χώρα στο Μπακχμούτ, με την ομάδα Wagner να πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι για να εκκαθαρίσει τις εναπομείναντες ουκρανικές δυνάμεις. 

Ο αρχηγός της ομάδας Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν τόνισε ότι ο σκοπός είναι η συντριβή του ουκρανικού στρατού στο Μπακχμούτ, ώστε να μην μπορέσουν να αντεπιτεθούν οι Ουκρανοί.

«Η αποστολή μας είναι να συντρίψουμε τον ουκρανικό στρατό. Να μην τους δώσουμε την ευκαιρία να οργανωθούν για μια αντεπίθεση. Αυτό το καταφέρνουμε με μεγάλη επιτυχία» αναφέρει σε ανάρτηση του στο Telegram o Πριγκόζιν.

Όπως λέει, σύμφωνα με το Anadolu, οι ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες που βρίσκονται μέσα στο Μπακχμούτ και μάχονται, είναι στην πραγματικότητα σε μια απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων.

Ο Πριγκόζιν μάλιστα αναφέρει πως βαθμολογεί με άριστα τις ενέργειες και τη δράση των στρατιωτών του. Παράλληλα ο αρχηγός της Wagner δήλωσε ότι η αντεπίθεση του Κιέβου θα ξεκινήσει μόλις εκδιώξουν τον ουκρανικό στρατό από το Μπακχμούτ.

«Μπορεί να είναι σε λίγες ημέρες, ή μια εβδομάδα, αλλά θα είναι πολύ κοντά, επειδή οι Ουκρανοί θα παρατάξουν έναν τεράστιο αριθμό στρατευμάτων», είπε.

Είπε ότι η Ουκρανία δεν έχει ξεκινήσει την αντεπίθεσή της εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της πρόθεσης του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καταστρέψει τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου, για τον εορτασμό της νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

«Έτσι, τα διανύσματα συγκλίνουν: η κατάληψη του Μπακχμούτ, η αντεπίθεση, η προμήθεια ξένου εξοπλισμού, η πλήρης απροσεξία μας – όλα συγκλίνουν σε ένα σημείο. Ο Ζελένσκι πρέπει να χτυπήσει χωρίς να αστοχήσει, και ανεξάρτητα από το πώς τον επικρίνουν, το κάνει με άκρως επαγγελματικό τρόπο. Και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο», δήλωσε.

Ζελένσκι: Δεν μπορούμε να αφήσουμε το Μπακχμούτ – Θα χάσουμε και άλλα εδάφη

Την ίδια ώρα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποστήριξε ότι το Μπακχμούτ δεν πρέπει να πέσει, όσο δύσκολο και αν φαίνεται πλέον αυτό.

«Είναι αδύνατο για εμάς να παραδώσουμε το Μπακχμούτ, διότι αυτό θα επεκτείνει το μέτωπο. Αυτή η εξέλιξη θα δώσει στις ρωσικές δυνάμεις και στις δυνάμεις της Wagner πρόσθετες ευκαιρίες για να καταλάβουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος από τα εδάφη μας» υποστήριξε μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya ο Β.Ζελένσκι.

Αναφερόμενος στην ουκρανική αντεπίθεση, είπε ότι θα γίνει και ότι το Κίεβο πιστεύει στην επιτυχία της, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες. «Η αντεπίθεση είναι ακόμα στο στάδιο της προετοιμασίας» υπογράμμισε ο Ζελένσκι.

Οι Αμερικανοί δεν πιστεύουν στην ουκρανική αντεπίθεση

Αντίθετα με τον Β.Ζελένσκι στην ουκρανική αντεπίθεση δεν φαίνεται να πιστεύουν οι Αμερικανοί. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα είναι έτοιμες για αντεπίθεση μόλις παραλάβουν όπλα ανέφερε ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Ολέκσιγι Ντανίλοβ.

«Σήμερα όλα εξαρτώνται από τους εταίρους, όταν παρέχουν όπλα, θα είμαστε έτοιμοι», είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

«Θα ήθελα οι σύμμαχοι να είναι πιο επιμελείς (σε θέματα προμήθειας)» ανέφερε ο Ντανίλοβ.

Η Washington Post, αφού εξέτασε τις εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών από άκρως απόρρητα έγγραφα, επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν «σοβαρές ελλείψεις στον σχηματισμό δυνάμεων και υποστήριξη του ουκρανικού στρατού» και πιστεύουν ότι η αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας θα οδηγήσει μόνο σε «μέτρια εδαφικά κέρδη» στο καλύτερο σενάριο.

Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης της Λαϊκής Πολιτοφυλακής του Λουγκάνσκ Αντρέι Μαρότσκο τόνισε ότι τα ρωσικά στρατεύματα είναι έτοιμα να αποκρούσουν μια πιθανή εχθρική αντεπίθεση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κύριο καθήκον των ρωσικών δυνάμεων είναι να αποτρέψουν την επίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, εμποδίζοντάς τους να συγκεντρώσουν επαρκή ποσότητα δυνάμεων και οπλικών συστημάτων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ