Έτοιμα τα είχαν τα όπλα και τα πυρομαχικά οι ΗΠΑ σε αποθήκες σε Γερμανία και Πολωνία εν αναμονή της έγκρισης του οικονομικού πακέτου από Κογκρέσο και Γερουσία και όπως φαίνεται θα τα αποστείλουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, ο ουκρανικός Στρατός θα λάβει  οχήματα μάχης πεζικού Bradley, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού M113, Humvee, Stinger, πυρομαχικά για M142 HIMARS/M270 MLRS, πυρομαχικά πυροβολικού 155 χιλιοστών, αντιαρματικά TOW και Javelin και άλλα όπλα πουμπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στο πεδίο της μάχης.

Άλλες λεπτομέρειες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.

Η στρατιωτική βοήθεια θα αποσταλεί «το συντομότερο δυνατό».

Αρκετοί γερουσιαστές των ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της συμπερίληψης των επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS ακτίνας δράσης 300 χλμ. στο πρώτο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας  αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ακουστεί τίποτα γι’ αυτό.

Είναι πιθανό να συμπεριληφθούν σε μία από τις επόμενες παραδόσεις στην Ουκρανία.

Μια μεγάλη παρτίδα αμερικανικών οχημάτων μάχης πεζικού Bradley, έτοιμα να σταλούν στην Ουκρανία, εντοπίστηκε στο Rzeszow της Πολωνίας.

Από την πλευρά της, η Λιθουανία παρέδωσε στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη δεύτερη παρτίδα οχημάτων διοίκησης και επιτελείου M577 που βασίζονται στο αμερικανικό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού M113.

Δεν έχει αναφερθεί πόσα τεθωρακισμένα οχήματα παρέλαβε ο ουκρανικός στρατός.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό Τύπο, η Λιθουανία μπορεί να προμηθεύει αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στην Ουκρανία σε μικρές ποσότητες για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτει πολλά από αυτά.

Το 2016, το Υπουργείο Άμυνας της Λιθουανίας αγόρασε 168 μονάδες M577 από τη Γερμανία από τα αποθέματα της Bundeswehr.

Παράλληλα, οι Γερμανοί έδωσαν στους Λιθουανούς ανταλλακτικά, εργαλεία συντήρησης και εξοπλισμό για το πλήρωμα.

Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, οι Λιθουανοί έχουν μεταφέρει στο Κίεβο πυρομαχικά διαμετρήματος 155 χλστ., συστήματα αντι-drone, χειμερινό εξοπλισμό, αντιαρματικά Carl Gustaf,  κ.λπ.

Επίσης το Κίεβο θα παραλάβει 12 αυτοκινούμενα συστήματα πυροβολικού T-155 Firtina των 155 χλστ από την Τουρκία.

Επιπλέον, εκτός από τα αυτοκινούμενα πυροβόλα, η τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία MKE θα δώσει παραγγελίες για βλήματα των 155 χιλιοστών για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ