Εννέα ημέρες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης οι Ουκρανοί δεν κατάφεραν να πετύχουν κανέναν αντικειμενικό τους σκοπό ούτε στο μέτωπο της Ζαπορίζια, ούτε στο μέτωπο του Ντόνμπας, έχοντας να παρουσιάσουν μονάχα κάποιες τοπικού χαρακτήρα μικρές επιτυχίες που όμως δεν έχουν να προσφέρουν κανένα στρατηγικό, ούτε καν τακτικό πλεονέκτημα.

Εντυπωσιακό είναι το βίντεο που έχουν δημοσιεύσει οι Ρώσοι με γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και με αμερικανικά ΤΟΜΑ Bradley που έχουν πέσει στα χέρια τους.

Επιζητώντας να παρουσιάσουν κάποια επιτυχία, προς ανύψωσή ηθικού, το Κίεβο προσπαθεί να προσδώσει χαρακτηριστικά θριάμβου σε καταλήψεις μικρών περιοχών όπως της Βερμίβκα.

Τι προσφέρει όμως πραγματικά η κατάληψη της Βερμίβκα; Πρόκειται για ένα ύψωμα το οποίο αποτελούσε εύκολο στόχο, καθώς το υπεράσπιζε μία μικρή ρωσική φρουρά, με κακούς δρόμους για ανεφοδιασμό και με τους Ουκρανούς να την πιέζουν και από τις δύο πλευρές, δηλαδή από δυτικά και βόρεια.

Τελικά, η αναμενόμενη κατάληψη του υψώματος δεν αλλάζει τίποτε άλλο πέρα του να «ισιώσει» την γραμμή επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Διότι επρόκειτο για μία «ανωμαλία» στην γραμμή επαφής και τίποτε παραπάνω

Η γραμμή επαφής θα είναι ίδια σχεδόν σε όλο το μέτωπο της Ζαπορίζια, με την βασική γραμμή άμυνας των Ρώσων να βρίσκεται 15 μέχρι και 25 χλμ. πίσω της, καθώς αποτελείται από κύριες, εναλλακτικές και συμπληρωματικές οχυρές θέσεις.

Είναι πάρα πολλοί αυτοί που απορούν με την λογική της κατάληψης του συγκεκριμένου υψώματος καθώς πρόκειται για μία μικρή επαρχιακή οδό κατά μήκος της παραποτάμιας κοιλάδας που δεν καταλήγει σε κανένα κύριο μεταφορικό και συγκοινωνιακό κόμβο.

Η αμείλικτη πραγματικότητα λέει τα εξής: Εννέα ημέρες μετά την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης, οι Ουκρανοί έχουν χάσει ήδη το 20% του δυτικού εξοπλισμού τους έχουν υποστεί απώλειες τουλάχιστον επτά χιλιάδων στρατιωτών και ακόμα δεν έχουν εμπλακεί πραγματικά σε μεγάλες μάχες με τους Ρώσους.

Με λίγα λόγια, δεν έχουν αρχίσει ακόμα τα δύσκολα…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ