Η Δανία εξετάζει με έναν συνασπισμό χωρών, πιθανά μέτρα για να παρέμβει ενάντια στον επονομαζόμενο από τους δυτικούς «σκιώδη στόλο» των πετρελαιοφόρων της Ρωσίας, δήλωσε ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Λαρς Λόκε Ράσμουσεν σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουνίου.

Ο «σκιώδης στόλος» είναι μια ομάδα παλαιότερων πλοίων που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία για τη μεταφορά του πετρελαίου της, αποφεύγοντας τις διεθνείς κυρώσεις, δηλαδή το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι.

«Από τη δανική πλευρά, έχουμε συγκεντρώσει έναν κύκλο χωρών που θα εξετάσουν τις δυνατότητες για περαιτέρω μέτρα κατά του σκιώδους στόλου» είπε ο Ράσμουσεν στη συνέντευξη.

«Είναι σημαντικό όλες οι νέες πρωτοβουλίες να μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη και να είναι νομικά βιώσιμες».

Ο υπουργός αρνήθηκε να συζητήσει συγκεκριμένα μέτρα ή χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, αλλά είπε ότι η Δανία ηγείται των συνομιλιών με τις χώρες της Βαλτικής και την ΕΕ σχετικά με τις αποστολές ρωσικού πετρελαίου.

Οποιαδήποτε κίνηση της Δανίας για περιορισμό της ελευθερίας ναυσιπλοΐας των ρωσικών πλοίων στα στενά της Βαλτικής θα θεωρηθεί ως εχθρική ενέργεια και θα προκαλέσει αντίποινα, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τον Μάιο.

Το σουηδικό Πολεμικό Ναυτικό προειδοποίησε τον Απρίλιο ότι οι δραστηριότητες του στόλου μπορεί να υπερβούν την παράκαμψη των κυρώσεων, καθώς αυτά τα σκάφη ενδέχεται επίσης να πραγματοποιούν κατασκοπεία στη Βαλτική Θάλασσα.

Η ΕΕ, οι ΗΠΑ και άλλοι εταίροι της Ουκρανίας έχουν επιβάλει εκτεταμένες κυρώσεις σε πλοία που βοηθούν τη Ρωσία να αποφύγει τις κυρώσεις για το πετρέλαιο.
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ