Η σύγκρουση στην Ουκρανία από πλευράς φθοράς πολεμικού υλικού δείχνει δύο χαρακτηριστικά. Το πόσο βίαιος είναι καθώς οι απώλειες τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο όμως και σε υλικό πάσης φύσεως με κορωνίδα τις απώλειες των αρμάτων μάχης.

Οι καταστροφές πάσης φύσεως τεθωρακισμένων οχημάτων/αρμάτων που είτε ανήκαν στην Ουκρανία είτε δόθηκαν στην εμπόλεμη χώρα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ξεπερνούν τις 10χιλ. αν και επισήμως οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν δημοσιεύουν στοιχεία.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ρωσικές απώλειες είναι μικρότερες (απλά μπορούν να αιτιολογηθούν περισσότερο καθώς αποτελούν την δύναμη που επιτέθηκε ενώ οι Ουκρανοί βρίσκονταν σε άμυνα), και ξεπερνούν τις 8.000 άρματα, ΤΜΠ/ΤΟΜΑ και πάσης φύσεως τροχαίο υλικό.

Το συνταρακτικότερο νούμερο είναι ότι σε όλα αυτά τα μέσα έχουν χάσει την ζωή τους 60.000 άνδρες και από τις δύο πλευρές με το συνδυασμό των απωλειών σε υλικά να ξεπερνά τα 18.000 ή πρακτικά ένας Αρμαγεδδών.

Ο ρωσικός στρατός, ο οποίος δημοσιεύει τακτικά εκτιμήσεις για τις απώλειες της Ουκρανίας, ανέφερε το Σάββατο ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν συνολικά 10.430 ουκρανικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, όπως ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ και απλά οχήματα από την έναρξη των επιχειρήσεων τον Φεβρουάριο του 2022.

Αυτό σημαίνει ότι σε μηνιαία βάση κατά προσέγγιση οι Ουκρανοί χάνουν περίπου 600-650 άρματα-τεθωρακισμένα-πυροβόλα-οχήματα από τις ρωσικές δυνάμεις

Δυτικά τανκς άρχισαν να εμφανίζονται στο μέτωπο λίγο αφότου η Ουκρανία ξεκίνησε την αντεπίθεσή της στις 4 Ιουνίου, με τα Leopard 1, Leopard 2, Bradley IFV και άλλα δυτικά βαρέα όπλα να εμφανίζονται σε φωτογραφίες και βίντεο μερικά κατεστραμμένα και μερικά άθικτα ως ρωσικά τρόπαια συνεχίζοντας τις απώλειες με τον ίδιο ρυθμό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία έχασε έως και 259 άρματα μάχης και 780 τεθωρακισμένα οχήματα μέχρι σήμερα από την έναρξη της αντεπίθεσής της, μεταξύ των οποίων και τα τελευταία δυτικά τεθωρακισμένα.

Την ίδια στιγμή οι Ρώσοι έχουν χάσει σχεδόν 2,080 άρματα μάχης αλλά η διαφορά σε σχέση με την Ουκρανία που πλέον “ξύνει τον πάτο του βαρελιού” για να αναπληρώσει τις απώλειες είναι ότι η ρωσική βιομηχανία πλέον έχει στραφεί εξολοκλήρου στην παραγωγή αρμάτων/τεθωρακισμένων και υλικών πάσης φύσεως, ενώ από την άλλη έχουν εκμεταλλευτεί το τεράστιο απόθεμα αρμάτων και τεθωρακισμένων παλαιότερης κατασκευής μεν αλλά που αναβαθμίζονται και αναπληρώνουν αυτές τις απώλειες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ