Εντείνονται οι προετοιμασίες της Ουκρανίας για την φημολογούμενη εαρινή επίθεση κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ  προετοιμάζουν πυρετωδώς τις ενισχύσεις προς το Κίεβο, ενώ η Μόσχα δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα από το γεγονός.

Όπως ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν σε συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που παραχώρησε σήμερα στην ρωσική τηλεόραση, οι Δυτικές χώρες ελπίζουν να προμηθεύσουν την Ουκρανία με 400 περίπου άρματα μάχης. «εμείς θα έχουμε τα τριπλάσια» είπε.

«Στόχος της Δύσης είναι να στείλει 400 άρματα μάχης στην Ουκρανία. Εμείς το ίδιο διάστημα θα έχουμε κατασκευάσει 1.600 άρματα μάχης.

Έτσι η Ρωσία θα υπερέχει με λόγο 3:1 στον αριθμό των αρμάτων μάχης έναντι της Ουκρανίας», δήλωσε πιο συγκεκριμένα ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν.

Όπως αναφέρεται το Κίεβο αναμένει την ολοκλήρωση των αποστολών των δυτικών αρμάτων μάχης στα οποία περιλαμβάνονται  80+ Leopard 2, 14 Challenger II, 50 Leopard 1A5, 40 TOMA Marder, 109 TOMA Bradley και  CV90, ενώ πιθανή θεωρείται η παραχώρηση και πυραύλων ATACMS.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πιο λεπτομερείς αριθμούς:

72 Leopard 2, 14 Challenger 2, 31 M1 Abrams, 60 πολωνικά PT 91 Twardy, (μετασκευή των T-72) 120 με  160 Leopard 1A5. 109 Bradley,50 CV90,40 Marder1A3, 40 AMX-10 RC (τα τελευταία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί στο πεδίο της μάχης) . 90 τροχοφόρα Stryker, 100 FV432, 50 TOMΠ M113 (από την Αυστραλία) , 250 M1117 και 400 HMMWV.

Από την πλευρά του ο   πρώην Ρώσος πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας Ντμιτρι Μεντβέντεφ αναφέρει ότι το  κύριο άρμα μάχης της Ρωσίας το εκσυγχρονισμένο  T-90M «Proryv 3» υπερτερεί των γερμανικής κατασκευής Leopard 2, των βρετανικών  Challenger 2 και των αμερικανικών Μ1  Abrams, σε συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα στις 24 Μαρτίου.

«Παράγουμε εξαιρετικούς τύπους όπλων, στρατιωτικού και ειδικού υλικού και οπλικών συστημάτων. Οι  τύποι είναι γνωστοί  και μπορώ να αναφέρω μόνο μερικούς  από αυτούς.

Είναι προφανές ότι, ας πούμε, το T-90M “Proryv” είναι το νεότερο μας άρμα.

Αλλά, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι το καλύτερο άρμα μάχης στον κόσμο. Στον κόσμο!

Είναι αναμφίβολα ανώτερο από το Leopard, το Challenger ή το Abrams, ειδικά όσον αφορά τα χαρακτηριστικά επιδόσεων  και τη μάζα πυρός του», είπε ο Μεντβέντεφ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Τα άρματα μάχης T-90M έχουν ήδη δει δράση κατά τη διάρκεια της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις του Κιέβου πρόκειται να παραλάβουν δεκάδες άρματα μάχης Leopard 2, Challenger 2 και Abrams τις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ