Πολύ απότομα κατέρρευσαν οι συμμαχίες που Αθήνα θεωρούσε πως είχε επιτύχει με τις χώρες του Κόλπου και με τις οποίες θεωρούσε πως είχε δημιουργήσει ένα κοινό μέτωπο κατά της Τουρκίας καθώς και η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όχι μόνο έχουν προσεγγίσει ξανά την Άγκυρα αλλά είναι διαθέσιμες και να επενδύσουν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην τουρκική οικονομία.

Υποτίθεται πως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία αμυντική συνδρομής. Αμυντική συνδρομή έναντι ποιανού; Φυσικά έναντι της Τουρκίας. Αυτή η συμφωνία πόσο μπορεί να ισχύει από τη στιγμή που τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι διαθέσιμα να επενδύσουν πρωτίστως στην τουρκική αμυντική βιομηχανία;

Φυσικά εκ των πραγμάτων, και εκ του αποτελέσματος πρόκειται για μία πολύ μεγάλη γεωπολιτική ήττα για την Αθήνα, καθώς η Τουρκία συνεχίζει με μεγάλη ευκολία να βρίσκει υπέρογκα Για να γίνει και την οικονομία της και κυρίως την αμυντική βιομηχανία της η οποία αποτελεί μέγιστη απειλή για την Ελλάδα.

Διότι, η Ελλάδα αγοράζει για να εξοπλιστεί, ενώ αντιθέτως η Τουρκία παράγει τους εξοπλισμούς της με ό,τι αυτό σημαίνει για την διαθεσιμότητα και την ποσότητα που χρειάζεται, σε ποσοστό περίπου 70%.

Έτσι λοιπόν, όχι μόνο η Ελλάδα δεν μπορεί να προσδοκά σε αμυντική συνδρομή από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εάν υπάρξει πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία, αλλά αντιθέτως το Αμπού Ντάμπι ενισχύει την Τουρκία ώστε να είναι ικανή να βγει νικήτρια από ένα τέτοιο επεισόδιο.

Όπως ήδη έχει αναφέρει το pronews.gr την Τουρκία επισκέφτηκε μεγάλη αντιπροσωπεία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), ώστε να αξιολογηθούν επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, ιδίως στην τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα για δύο ημέρες, τα αρμόδια υπουργεία μοιράστηκαν μπροστά τους το επενδυτικό τους πρόγραμμα με την αντιπροσωπεία των ΗΑΕ.

Επενδύσεις 25 – 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Το επίκεντρο ήταν η αύξηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών μέσω έργων υποδομής όπως η αμυντική βιομηχανία, το μετρό και τα τρένα υψηλής ταχύτητας, ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως δημοσιεύει η Hürriyet, από τις συναντήσεις αναμένεται επένδυση 25-30 δισ. δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς την Τουρκία και στόχος είναι οι εξαγωγές της Τουρκίας να αυξηθούν από 5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια. Από την άλλη, εκτιμάται ότι η αμυντική βιομηχανία θα έρθει στο προσκήνιο σε επενδυτικές δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ