Στα 19 ν.μ. από την Ρόδο το Oruc Reis - Η Ελλάδα συμφώνησε να ακυρώσει άσκηση στο Ν.Α.Αιγαίο!

Στα 19 ναυτικά μίλια από την πόλη της Λίνδου της Ρόδου, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έφτασε το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis και διεξάγει ανενόχλητο έρευνες, την ίδια ώρα που δημοσιεύματα θέλουν την Ελλάδα να έχει συμφωνήσει στην ακύρωση άσκησης που είχε εξαγγείλει στις 29 Οκτωβρίου!

Μαζί με το Oruc Reis και ο τουρκικός στόλος ο οποίος έχει πλησιάσει ακόμα περισσότερο το ελληνικό νησί περίπου στα 17 ναυτικά μίλια, καθώς βρίσκεται σε περίμετρο 3 ναυτικών μιλίων γύρω από το πλοίο.

Αυτό σημαίνει πως εκτός από το Καστελόριζο πλέον και η Ρόδος, ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά νησιά με 115.000 κατοίκους, έχει μετατραπεί σε νησί με μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα, αφού το τουρκικό σεισμογραφικό σε λίγο θα πιάσει... λιμάνι.

Αυτή ήταν μία εξέλιξη για την οποία είχε προειδοποιήσει το pronews.gr, μετά την δημοσιοποίηση της νέας τουρκικής NAVTEX, η οποία δεσμεύει ολόκληρη την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου για έρευνες μέχρι τις 27 Οκτωβρίου.

Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να συμφώνησε με την Τουρκία για την από κοινού αναβολή των στρατιωτικών ασκήσεων στις 28 & 29 Οκτωβρίου, χωρίς κανένα αντάλλαγμα, αφού υποτίθεται ότι όρος από την ελληνική πλευρά θα ήταν η αποχώρηση του «ερευνητικού» σκάφους κάτι όμως που δεν φαίνεται να γίνεται!

Νωρίτερα η Τουρκία απάντησε στην ελληνική αντι-NAVTEX με δική της στην οποία υποστηρίζει ότι το Oruc Reis κάνει έρευνες στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

H τουρκική αντι-navtex:

TURNHOS N/W : 1319/20

MEDITERRANEAN SEA

1. TURKISH FLAGGED R/V ORUÇ REİS, ATAMAN AND CENGİZHAN ARE CONDUCTING SEISMIC SURVEY OUTSIDE OF GREEK TERRITORIAL WATERS AND IN TURKISH CONTINENTAL SHELF ON BEHALF OF REPUBLIC OF TURKEY IN ACCORDANCE WITH INTERNATIONAL LAW.

2. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCASTED NAVTEX MESSAGE NUMBER HA07-620/20 WHICH IS INCLUDING UNGROUNDED CLAIMS IN TURKISH NAVTEX SERVICE AREA. ANTALYA NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.

3. ANTALYA TURK RADIO NAVTEX NR FA17-1314/20 IS STILL VALID AND EFFECTIVE. ANTALYA STATION WILL CONTINUE TO PROMULGATE NAVTEX MESSAGES FOR SAFETY OF MARINERS.

4. CANCEL THIS MESSAGE 272059Z OCT 20.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV