Στο άρθρο μου με τίτλο «Η Τουρκία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις με πυρά στην Α. Μεσόγειο την επόμενη εβδομάδα», στις 27/8/2020, έγραφα:

«Η 30η Αυγούστου είναι ημερομηνία ορόσημο για την τουρκική προκλητικότητα, λόγω του συμβολισμού της εναντίον μας αφού το 1922 την εν λόγω ημερομηνία ηττηθήκαμε στην Μ. Ασία. Όσο πλησιάζουμε την συγκεκριμένη ημερομηνία χωρίς να έχει αποκλιμακωθεί η ένταση, τόσο τα πράγματα παίρνουν ολοένα και πιο επικίνδυνη τροχιά. Απαιτείται η μέγιστη δυνατή επαγρύπνηση».

Από τις δηλώσεις του Τούρκου Αντιπρόεδρου Φ.Οκτάι και κυβερνητικού εταίρου του Τ. Ερντογάν ,Ν. Μπαχτσελί ηγέτη των γκρίζων λύκων, που μιλούν ανοιχτά για πόλεμο κατά της Ελλάδας, αλλά και από την αφωνία του Τούρκου προέδρου μετά την στήριξη της Α.Μέρκελ και του Ε. Μακρόν προς την Ελλάδα, συμπεραίνουμε ότι τα πράγματα παίρνουν πλέον πολύ επικίνδυνη τροπή.

Η επίσκεψη του Αμερικανού διοικητή των ειδικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη στο ΓΕΕΘΑ και η συνάντηση του με τον Α/ΓΕΕΘΑ, αλλά και με τον Διοικητή του ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ, αποτελούν μια επιπλέον ανησυχητική ένδειξη. Η δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία, η καλλιέργεια θρησκευτικού και εθνικιστικού μένους σε βάρος της Ελλάδας, επίσης αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές περιπέτειες.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως είναι απομονωμένη  διπλωματικά και δεν φαίνεται να βρίσκει ούτε συμμάχους σε Ευρώπη και ΗΠΑ πλέον, μετά τις συζητήσεις που είχε ο Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη με 2 ηγετικά στελέχη της Χαμάς, γεγονός που εξόργισε τους Αμερικανούς.

Αυτή η διεθνής απομόνωση της Τουρκίας και το αίσθημα που καλλιεργείται σκοπίμως από τον Τ. Ερντογάν ότι όλοι είναι εχθροί της χώρας του, είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει τον Τούρκο πρόεδρο πέραν πάσης λογικής να κάνει το απονενοημένο και να επιτεθεί στην Ελλάδα.

Ως πρώτος στόχος σε τέτοια περίπτωση που απευχόμαστε φαντάζουν τα Δωδεκάνησα, με κύριο ή συμπληρωματικό στόχο οπωσδήποτε τις Ν. Στρογγύλη, Ρώ, Καστελόριζο, λόγω ΑΟΖ και φυσικά το Ελληνικό πολεμικό ναυτικό για ευνόητους λόγους.

Οι Τούρκοι μετά τα Ίμια το 1996, στρατικοποίησαν σταδιακά τα μικρασιατικά παράλια έναντι των Δωδεκανήσων, δείχνοντας τις προθέσεις τους.

Ειδικότερα κατασκεύασαν τη ναυτική βάση στο Ακσάζ, δημιούργησαν 16 selters για μαχητικά αεροσκάφη στο αεροδρόμιο μετασταθμεύσεως του Dalaman, μετέφεραν την έδρα της Σχολής αεροπορίας στρατού από την Άγκυρα στην Isparta, μετέτρεψαν τις 11η και 19η Ταξιαρχίες από πεζικού σε καταδρομών, δημιούργησαν την 7η Ταξιαρχία καταδρομών.

Έτσι πλέον η Στρατιά Αιγαίου έχει 3 οργανικές Ταξιαρχίες καταδρομών του στρατού τις 11,19,7, καθώς και Ταξιαρχία καταδρομών Στρατοχωροφυλακής, αλλά και κέντρο εκπαιδεύσεως καταδρομών. Σε αυτές πρέπει να υπολογίζουμε και τις 2η Ταξιαρχία καταδρομών με έδρα το Bolu και την 1η Ταξιαρχία καταδρομών-αλεξιπτωτιστών με έδρα το Kayseri, οι οποίες ανήκουν στο 4ο Σώμα Στρατού το οποίο είναι εφεδρεία του Τουρκικού ΓΕΣ.

Ας ελπίσουμε ότι θα πρυτανεύσει τελικά η λογική, έστω και τώρα στον Τούρκο πρόεδρο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα είναι αυτός υπεύθυνος που θα ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, οδηγώντας Τουρκία και Ελλάδα σε μείζονα στρατιωτική κρίση-θερμό επεισόδιο, ακόμη και σε πολεμική αναμέτρηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ