Στην Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση με την επωνυμία «OCEAN SKY 2023», που διεξήχθη υπό την διεύθυνση και τον συντονισμό της Αεροπορίας της Ισπανίας (Spanish Air Force – SAF), στην Αεροπορική Βάση Gando των Κανάριων Νήσων συμμετείχαν ελληνικά μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας από την Παρασκευή 13 έως την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ «η “OCEAN SKY 2023” είναι άσκηση τύπου INVITEX – LIVEX (Invitation to an Exercise – Live Exercise) που πραγματοποιείται σε ετήσια βάση. Σκοπός της είναι η εξάσκηση των συμμετεχόντων σε εναέριες αποστολές (Air to Air) οι οποίες δημιούργησαν ένα άκρως απαιτητικό επιχειρησιακό περιβάλλον, που συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας και της συνεργασίας των συμμετεχόντων σε πολυμερές και συμμαχικό πλαίσιο».

Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με τέσσερα F-16 και το αντίστοιχο προσωπικό υποστήριξης ενώ συμμετείχαν, επίσης, αεροσκάφη από Ισπανία, Πορτογαλία και Τουρκία καθώς και αεροπορικά μέσα από την European Air Transport Command – EATC (ένα αεροσκάφος KC767 από την Ιταλία, ένα αεροσκάφος Α330MRTT από την Γαλλία και ένα αεροσκάφος Α400Μ από την Ισπανία).

Δείτε φωτογραφίες από την άσκηση

Κατά την διάρκεια της άσκησης, εξετάστηκαν τα ακόλουθα σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής:

• Επιθετικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Offensive Counter Air – OCA).
• Αμυντικές Αεροπορικές Επιχειρήσεις (Defensive Counter Air – DCA).
• Αποστολές Επίθεσης/Προστασίας Υψηλής Αξίας Ιπτάμενων Μέσων (High Value Airborne Asset Attack/Protect – HVAA Attack/Protect).
• Έρευνα και διάσωση μάχης (Combat Search and Rescue – CSAR).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ