Η Δανία παρέλαβε επίσημο  τα πρώτα τέσσερα αεροσκάφη F-35A Lightning II στο έδαφός της και πιο συγκεκριμένα στην αεροπορική βάση Skrydstrup της Δανίας.

Κατά τη διάρκεια τελετής, η Lockheed Martin παρέδωσε επίσημα το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας των F-35 στον Οργανισμό Αγοράς και Επιμελητείας του Υπουργείου Άμυνας της Δανίας. Περισσότεροι από 450 αξιωματούχοι συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν το ορόσημο και πάνω από 10.000 πολίτες συμμετείχαν στη δημόσια ανοιχτή εκδήλωση της Βασιλικής Αεροπορίας της Δανίας.

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης, το κοινό έμαθε περισσότερα για την αποστολή του F-35 για τη Δανία, τους προμηθευτές της βιομηχανίας και είδε τα F-35 και F-16 σε πτητική οθόνη.

Η Δανία διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στο πρόγραμμα F-35, εντάχθηκε το 2002 ως εταίρος κατά τη φάση Ανάπτυξης Συστήματος και Επίδειξης, επηρεάζοντας στρατηγικά τεχνικά στοιχεία του προγράμματος.

Η  Αεροπορία της Δανίας συνεισέφερε επίσης με  ένα Α F-16 στη Μοίρα δοκιμών πτήσης Joint Strike Fighter 461 στην αεροπορική βάση Edwards της Καλιφόρνια όπου χρησίμευσε ως aggressor για το πρόγραμμα Ανάπτυξης, Δοκιμών & Αξιολόγησης του F-35.

Σημειώνεται ότι το πρώτο F-35 για την Δανία παραδόθηκε στην Αεροπορία της χώρας το Μάιο του 2021 και έκτοτε βρισκόταν στις ΗΠΑ μαζί με τα υπόλοιπα F-35 που έβγαιναν από τη γραμμή παραγωγής στην ΑΒ Luke για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

 Αυτό σημαίνει ότι τα αεροσκάφη αν και ήταν στην κατοχή της Αεροπορίας της Δανίας παραδόθηκαν στο έδαφός της 29 μήνες μετά την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους.   

Στις ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη 6 F-35 της Δανίας ενώ η χώρα σκοπεύει να παραγγεί8λει συνολικά 27 αεροσκάφη.   

Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με την ελληνική παραγγελία οψέποτε γίνει αυτή. Δηλαδή τα ελληνικά F-35 θα έρθουν στην Ελλάδα δύο και πλέον χρόνια μετά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ