Η Ρουμανία θέλει να γίνει η επόμενη χώρα που θα εισέλθει στο «κλειστό» κλαμπ των χωρών που διαθέτουν το αμερικανικό μαχητικό F-35.  

Με την διαφορά ότι δεν πρόκειται για ένα και τόσο «κλειστό» κλαμπ αφού ήδη το αεροσκάφος διαθέτουν 18 χώρες ενώ το αεροσκάφος πρόκειται να αποκτήσουν μελλοντικά η Τσεχία και το Μαρόκο, με τη Ρουμανία θα γίνεται ο 21ος ή ο 20ος (ανάλογα της εξέλιξης με το Μαρόκο) πελάτης του μαχητικού.

Ουσιαστικά το F-35 προδιαγράφεται να έχει  την ίδια πορεία που είχε και το F-16 στα μέσα της δεκαετίας του ΄80, με το οποίο οι ΗΠΑ «έσπειραν» κυριολεκτικά την Ευρώπη.

Το ρουμανικό υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε  το κοινοβούλιο της χώρας σχετικά με την πρόθεση του να αποκτήσει, μέσω προγραμμάτων FMS (Foreign Military Sales), 48 συνολικά μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II, σε δύο παρτίδες των 32 και 16 αεροσκαφών αντίστοιχα.

Σε πρώτη φάση θα αποκτηθούν 32 αεροσκάφη για τη συγκρότηση δύο Μοιρών, ενώ στη δεύτερη φάση θα αποκτηθούν άλλα 16 αεροσκάφη για τη συγκρότηση μιας ακόμη.

Η διαδικασία προμήθειας των 32 πρώτων αεροσκαφών αναμένεται να ξεκινήσει εντός του 2023 και θα είναι ολοκληρωμένη αγορά (αεροσκάφη, όπλα, υποστήριξη, υποδομές και εκπαίδευση), με  κόστος  6,5 δισ.$.

Ο χρόνος υλοποίησης της αγοράς των υπόλοιπων 16 αεροσκαφών θα εξαρτηθεί από το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προμήθειας των 32 πρώτων αεροσκαφών.

Η Ρουμανία βρίσκεται σε φάση παραλαβής 32 μεταχειρισμένων νορβηγικών F-16AM/BM Fighting Falcon. Ρουμανία και Νορβηγία έχουν υπογράψει σύμβαση ύψους  388 εκατ.€ για την πώληση 32 F-16AM/BM.

Το κόστος των  388 εκατ.€ περιλαμβάνει τα αεροσκάφη, ανταλλακτικά, εξοπλισμό υποστήριξης, υπηρεσίες εκπαίδευσης στις διαδικασίες υποστήριξης και εργασίας τροποποίησης των αεροσκαφών στο επίπεδο M6.5.2R.

Τα πρώτα 16 αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στη Ρουμανία στα τέλη του 2023, ενώ τα υπόλοιπα 16 εντός του 2024. Τα νορβηγικά F-16 θα προστεθούν στα υφιστάμενα 17 F-16AM/BM, τα οποία αποκτήθηκαν μεταχειρισμένα από την Πορτογαλία.

Τελικά ακόμη και η Ρουμανία μάλλον θα αποκτήσει F-35 νωρίτερα από την Ελλάδα και περισσότερα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ