Ο Επισμηναγός  Αναστάσιος-Σωτήριος Παλαμίδας, εκπαιδευτής πτήσεων μαχητικών στο στο κοινό αμερικανο-ευρωπιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης αέρος  ENJJPT  (Euro-NATO Joint Jet Pilot Training Program) με έδρα στο Sheppard AFB, Texas, τιμήθηκε από την αμερικανική Αεροπορία  για την εξαιρετική του γενναιότητα κάτω από εξαιρετικές συνθήκες με την τιμητική διάκριση «80th Flying Training Wing Aviation Well Done.»

Ο Επισμηναγός   Παλαμίδας έχει πετάξει μαχητικά αεροσκάφη υψηλών επιδόσεων για περισσότερες από 2500 ώρες και οι αξιοσημείωτες ικανότητές του στην αεροπορία δοκιμάστηκαν όταν προσγείωσε επιτυχώς ένα αεροσκάφος T-38 μετά από χτύπημα πτηνού, που οδήγησε τόσο σε απώλεια  κινητήρα όσο και σε δομική βλάβη στο αεροσκάφος. Η γρήγορη σκέψη, η αποφασιστική δράση και η εξαιρετική του κρίση κατά τη διάρκεια του συμβάντος  έσωσαν τη ζωή του δεύτερου επιβαίνοντα στο αεροσκάφος και απέτρεψαν ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων για   Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με λίγα λόγια ο Έλληνας πιλότος προσγείωσε το T-38 χωρίς κινητήρα.

Το πρόγραμμα ENJJPT, που βρίσκεται στην αεροπορική βάση Sheppard στο Wichita Falls του Τέξας, είναι ένα επίλεκτο ίδρυμα για την εκπαίδευση πιλότων μαχητικών από το ΝΑΤΟ και τα συμμαχικά κράτη.

Ως το μοναδικό πολυεθνικό επανδρωμένο και διαχειριζόμενο πρόγραμμα πτητικής εκπαίδευσης στον κόσμο, το ENJJPT εκπαιδεύει πιλότους τόσο για την Αεροπορία των ΗΠΑ  όσο και για τη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Είναι γνωστό για την αυστηρή εκπαίδευσή του, την τεχνολογία αιχμής και την ενθάρρυνση της συναδελφικότητας μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Η βράβευση  του Επισμηναγού της ΠΑ  υπογραμμίζει τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται από αυτό το αναγνωρισμένου κύρους εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Συμβολίζει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, αναδεικνύοντας το διαμέτρημα των ατόμων που εκπροσωπούν την Πολεμική Αεροπορία στη διεθνή σκηνή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ