Η Αεροπορία των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα μια άποψη του  απόρρητου πολυηχητικού ή υπερ- υπερηχητικού  πυραύλου cruise που αναπτύχθηκε ως απάντηση στον ρωσικό Kh-47M2 Kinzhal.

Η  USAF φαίνεται επίσης να έδωσε στην δημοσιότητα και αρκετά λεπτομερή επισκόπηση του  ακυρωμένου υπερ-υπερηχητικού πυραύλου AGM-183A.

Όλα αυτά προέρχονται από φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν σήμερα, οι οποίες τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης  «υπερηχητικής εκπαίδευσης και εξοικείωσης με τα όπλα» που πραγματοποιήθηκε  στην αεροπορική βάση Edwards στην Καλιφόρνια εχθές.

«Ο αντισυνταγματάρχης της Αεροπορίας των ΗΠΑ Τζέφρι Κόμιβς, ειδικός σε θέματα Υπερηχητικής Ανάπτυξης, ενημερώνει τα επιχειρησιακά πληρώματα B-1 Lancer, B-2 Spirit, B-52 Stratofortress και F-15E Strike Eagle της Global Strike και Air Combat Command  στον πύραυλο υπερηχητικής επίθεσης  HACM», αναφέρει η λεζάντα μιας φωτογραφίας που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα από την  412η Πτέρυγα Δοκιμών στην ΑΒ  Έντουαρντς.

Οι φωτογραφίες πάντως είναι τραβηγμένες έτσι ώστε να μην παρουσιάζεται ο πύραυλος αλλά κάποια μέρη του, εάν πρόκειται για το πραγματικό όπλο ή για κάποιο πρόπλασμα.

Το HACM προέρχεται από  το πρόγραμμα HAWC,  της DARPA για ένα προηγμένο ταχύτατο  βλήμα cruise αξιοποιώντας τεχνολογίες από  προηγούμενες δοκιμές του πειραματικού υπερηχητικού οχήματος HyFly 2 της Boeing.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η Αεροπορία των ΗΠΑ ανακήρυξε τη Raytheon, σε συνεργασία με τη Northrop Grumman, νικητή για το πρόγραμμα του ταχύτατου όπλου με την πρόταση του HACM.

Η USAF  ελπίζει να παραλάβει τα πρώτα δείγματα του όπλου  από το 2027.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ