Πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η Γαλλία θα προσφέρει στην Ουκρανία ένα αριθμό μαχητικών Mirage 2000D προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει κατά των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και όχι μόνο.

Όπως αναφέρουν διεθνή δημοσιεύματα, το θέμα πρόκειται να οριστικοποιηθεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο η οποία έχει προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στο μήνα.

Ούτως ή άλλως η γαλλική Αεροπορία αποσύρει κάποια από τα Mirage 2000D ποτ διαθέτει και η Ουκρανία, η οποία έχει ζητήσει ενίσχυση θα είναι ο νέος χρήστης τους.

Το γεγονός ότι πρόκειται για αεροσκάφη σχεδιασμένα για επιθετικές αποστολές, με δύο πιλότους και δυνατότητα να φέρουν, μεταξύ άλλων ένα πύραυλο SCALP-EG και άλλα προηγμένα πυρομαχικά αέρος-εδάφους τα καθιστούν ιδανικά για την Αεροπορία του Ζελένσκι.

«Είναι πιθανό ότι οι δυνατότητες μάχης των βομβαρδιστικών Su-24M θα συμπληρωθούν  από το Mirage 2000D», είχε δηλώσει  ο διοικητής της ουκρανικής Αεροπορίας Lt. Mykola Oleshchuk τον περασμένο μήνα.

Αυτό που κάνει τα Mirage 2000D  «ιδανικά» για την ουκρανική Αεροπορία είναι η δυνατότητά τους να φέρουν τον πύραυλο SCALP-EG ο οποίος έχει χρησιμοποιηθεί, μαζί με την βρετανική έκδοσή του τον Storm-Shadow  από τα Su-24 σε πολλές περιπτώσεις κατά του ρωσικού Ναυτικού στην Κριμαία και κατά άλλων ρωσικών υποδομών, όπως γέφυρες ή και αεροπορικές βάσεις.

Η Γαλλία έδωσε στην Ουκρανία περίπου 50 από τα Scalp των 2.900 λιβρών το 2023 και πρόσφατα δεσμεύτηκε για άλλα 40. Το Ηνωμένο Βασίλειο εν τω μεταξύ έδωσε έναν απροσδιόριστο αριθμό παρόμοιων StormShadow.

Ωστόσο, οι Ουκρανοί αρχίζουν να ξεμένουν από αεροσκάφη φορείς.   βομβαρδιστικά. Η μοναδική μονάδα Su-24M, η 7η Ταξιαρχία Τακτικής Αεροπορίας στο Starokostiantyniv στη Δυτική Ουκρανία, διέθετε στις αρχές του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022 περί τα 24  Sukhoi. Σε 23 μήνες σκληρής μάχης, σύμφωνα με τον Oryx, έχει χάσει 18 από τα αεροσκάφη αυτά.

Το Mirage 2000D

Η γαλλική  Αεροπορία απέκτησε 86 Mirage 2000ds μετά από τρεις δεκαετίες έντονης χρήσης και απωλειών επέλεξε να αναβαθμίσει  55 αεροσκάφη  για υπηρεσία μέχρι και  τη δεκαετία του ’30. Αυτό αφήνει περίπου 20 από τα αεροπλάνα ως  πλεόνασμα, για προσφορά στην Ουκρανία.

Το Mirage 2000D ξεκίνησε να αναπτύσσεται ως μια έκδοση μεταφοράς συμβατικών όπλων του Mirage 2000N που έχει ως κύριο ρόλο την πυρηνική κρούση.

Παράλληλα με την είσοδό του σε υπηρεσία θα αντικαθιστούσε τα SEPECAT Jaguar, τα οποία χρησιμοποιούσε μέχρι τότε σε αυτό το ρόλο. Η πρώτη πτήση του D (ουσιαστικά ένα μετασκευασμένο Mirage 2000N) πραγματοποιήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου του 1991 και η πρώτη πτήση του πρώτου αεροσκάφους παραγωγής στις 31 Μαρτίου του 1993. Το αεροσκάφος εντάχθηκε σε υπηρεσία τον Απρίλιο του 1995 και συνολικά κατασκευάστηκαν 86 D με το τελευταίο να βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής το 2001.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του Mirage 2000D είναι:

Ψηφιακό πιλοτήριο συμβατό με τη χρήση NVG. O πιλότος απέκτησε μια επιπλέον οθόνη πολλαπλών ενδείξεων και ο Χειριστής Οπλικών Συστημάτων δύο, για ένα σύνολο τριών οθονών στο πίσω κάθισμα.

Σύστημα ναυτιλίας ULISS 52P με υποβοήθηση GPS.

Ραντάρ Antilope V. Πρόκειται για σύστημα που προσφέρει ναυτιλία για πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος. Μπορεί να πραγματοποιήσει αυτόματα πτήση σε ύψος 60 μέτρων και με ταχύτητα έως και 1.110 χ.α.ω. χωρίς την παρέμβαση του πιλότου πραγματοποιώντας αποφυγή των εδαφικών εξάρσεων σαρώνοντας το γεωγραφικό ανάγλυφο σε μια απόσταση έως και 30 χλμ. μπροστά από το αεροσκάφος., ενώ προσφέρει αποστασιόμετρηση στόχου σε μια απόσταση έως και 15 χλμ.

Σύστημα αυτοπροστασίας ICMS 2, με RWR τύπου SERVAL, παρεμβολέα Chameleon και εκτοξευτή αναλωσίμων Spirale.

Τα αεροσκάφη παραγωγής Mirage 2000D-R1 μπορούσαν να φέρουν μια σειρά οπλισμού όπως βόμβες διασποράς Belouga, BAP 100 και  BAP 120, βόμβες καταστροφής διαδρόμων Durandal ή φορείς ρουκετών.

Στα όπλα ακριβείας το Mirage 2000D μπορεί να φέρει τον πύραυλο καθοδήγησης λέιζερ AS-30L ASM, το ατρακτίδιο ATLIS II και PDLCTS και τον πύραυλο αντιραντάρ ARMAT.

Το αεροσκάφος έχει υποβληθεί  σε τρεςις  αναβαθμίσεις η τελευταία των οποίων  εξελίσσεται τώρα.

Η πρώτη Mirage 2000D-R2, βελτίωσε την ικανότητα αέρος-αέρος των αεροσκαφών με την πιστοποίηση του βλήματος MICA IR στην θέση των Magic. Η δεύτερη ξεκίνησε το 2009 με προσθήκες που αφορούσαν τις αποστολές αέρος-εδάφους.

Το τρίτο πρόγραμμα αναβάθμισης Mirage 2000D RMV αφορά 55 αεροσκάφη και πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2024.

Αυτό περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός ατρακτιδίου πυροβόλου CC422 και πιστοποίηση όπλων όπως GBU-48 και  GBU-50.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ