Νέα προβλήματα για τα F-35: Σκουριάζουν! – Τι δείχνουν φωτογραφίες από το USS Carl Vinson

Τέλος δεν έχουν τα προβλήματα όπως φαίνεται για το πιο δαπανηρό πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ, το περίφημο F-35.

Σύμφωνα με φωτογραφίες οι όποιες είδαν το φως της δημοσιότητα μαχητικά του αμερικανικού Ναυτικού F-35C ήταν καλυμμένα με στρώμα σκουριάς κάτι που δημιούργησε ιδιαίτερη   εντύπωση.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson το οποίο έγινε γνωστό επίσης από το πρόσφατο ατύχημα όταν ένα F-35C κατά τη διάρκεια της προσνήωσης κτύπησε στο κατάστρωμα με αποτέλεσμα να καταλήξει στη θάλασσα.

https://twitter.com/ASBMilitary/status/1487009126353883138

Φυσικά η εμφάνιση της σκουριάς δημιουργεί εύλογες απορίες κατά πόσο η Η/Μ υπογραφή του μαχητικού είναι μειωμένη όσο προβλέπεται διατηρώντας τα χαρακτηριστικά stealth ή όχι.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που το F-35 κάνει τόσο «μεγάλα νέα». Ήδη από το 2017, κυκλοφόρησε η είδηση ​​ότι τα μαχητικά του τύπου  είχαν σοβαρά προβλήματα διάβρωσης.

Τότε, σύμφωνα με δημοσιεύματα η διάβρωση είχε εμφανιστεί στο σημείο σύνδεσης μεταξύ του εξωτερικού πλαισίου από ανθρακονήματα του F-35 και της ατράκτου από αλουμίνιο. Το πρόβλημα δεν είχε κριθεί, τότε, ως ιδιαίτερα σοβαρό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζο Ντελλαβέντοβα, η σκουριά προκλήθηκε από κατασκευαστικό λάθος της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin, η οποία υποσχέθηκε ότι αυτό θα λυθεί στα επόμενα block παραγωγής του μαχητικού. Ωστόσο το πρόβλημα της σκουριάς όχι μόνο δεν έχει λυθεί καθόλου, αλλά έχει γίνει όλο και πιο σοβαρό.

«Όπως είναι γνωστό πιο σημαντικό πράγμα για ένα μαχητικό stealth είναι αφενός η σχεδίαση του η οποία αποτρέπει στα Η/Μ κύματα να επιστρέψουν πίσω στον πομπό τους, αφού  διαθλά την πορεία τους και αφετέρου η ειδική επίστρωση με υλικά RAM.

Ο συνδυασμός αυτών των δύο στοιχείων δίνει τα χαρακτηριστικά stealth στο αεροσκάφος. Εάν η ειδική επίστρωση υποστεί φθορά ή διάβρωση τότε αυτομάτως η απόδοση stealth μειώνεται.

Πόσο; Άγνωστο αλλά σε κάποιο σημαντικό βαθμό που μπορεί να θέσει την αποστολή του μαχητικού, που βασίζεται σε αυτό για την επιβίωσή του σε κίνδυνο» σημειώνει αμυντικός αναλυτής.  

Βέβαια σημαντικό βαθμό στη διάβρωση των ναυτικών F-35 παίζει ρόλο και το περιβάλλον στο οποίο επιχειρούν αφού  το θαλασσινό νερό είναι πολύ διαβρωτικό και η θαλάσσια αύρα έχει υψηλή αλατότητα.

Να σημειωθεί ότι τόσο τα ναυτικά F-35 όσο και αυτά των Πεζοναυτών έχουν περιορισμό στη επίτευξη υπερηχητικής ταχύτητας σε μεγάλα ύψη χωρίς ο περιορισμός αυτός να ισχύει για τα F-35A της Αεροπορίας.

https://twitter.com/ASBMilitary/status/1487052392076038148

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV