«Συγχαρητήρια» Γαλλίδας ΥΠΑΜ Φ.Παρλί για 6 ακόμη Rafale αλλά και «αποχαιρετισμός» σε Belharra

Λίγες ώρες μετά την προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αγορά ακόμη έξι ακόμη Rafale (νέα αεροσκάφη από τη γραμμή παραγωγής, όπως τα έξι τελευταία από την παρτίδα των πρώτων 18), η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί συνεχάρη δημόσια την Αθήνα.

«Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μία πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί βέβαια πως η αγορά των 6 επιπλέον Rafale, η οποία θα κοστίσει περί τα 700 εκατ. €  δυστυχώς  θέτει ουσιαστικά εκτός κούρσας για τη διεκδίκηση του προγράμματος των φρεγατών του ΠΝ τις γαλλικές φρεγάτες FDI.

Βέβαια η η ζημιά για το ΠΝ δεν αφορά μόνο αυτό, αλλά έχει να κάνει κυριότερα με την απώλεια της απόκτησης των βλημάτων MdCN (πυραύλων cruise Scalp Naval) δηλαδή ουσιαστικά την δυνατότητα για στρατηγικά πλήγματα κατά της Τουρκίας.

Είναι μια ευθύνη που δεν ήθελε να επωμιστεί το ΠΝ ούτε και η κυβέρνησε φυσικά.

Την πρόθεση της Ελλάδας να αγοράσει επιπλέον έξι Rafale έπειτα από την πρώτη παραγγελία 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, διατύπωσε  εχθές Σάββατο ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ 2021.

Την Κυριακή η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί, έγραψε  στο twitter:

«Εξαιρετική είδηση: η Ελλάδα μόλις ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει έξι επιπλέον Rafale. Μαζί θα προχωρήσουμε για να χτίσουμε μια πραγματικά αυτάρκη Ευρώπη».

Έτσι μένει ανοικτός ο δρόμος  για τις υπόλοιπες τέσσερις συν μ ία  προτάσεις δηλαδή τη βρετανική Arrowhead 140, την ολλανδική SIGMA 11515ΗΝ, την αμερικανική MMSC, τη γερμανική MEKO Α200, ενώ βέβαια παραμένει πάντα στο «παιχνίδι» και η ιταλική πρόταση και ίσως η πιο απρόβλεπτε από όλες με την κλάση Bergamini της  Fincantieri.

Όλες οι προτάσεις, πλην μόνο μιας της αμερικανικής, μπορούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του ΠΝ. Η επιλογή όμως της MMSC θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV