ΠΑ και F-16: 270 εκατ. $ για δομική αναβάθμιση, LANTIRN και DB-110

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει πακέτο υποστήριξης για τα ελληνικά F-16, αξίας 270 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο πακέτο περιλαμβάνεται ο αόριστος όρος για «πρόγραμμα δομικής ακεραιότητας του αεροσκάφους», χωρίς να διευκρινίζεται ποια αεροσκάφη αφορά, εάν δηλαδή πρόκειται τα υπό αναβάθμιση 84 F-16, ή αυτά του block 50. Το πιθανότερο είναι να πρόκειται για τα block 50 καθώς υποτίθεται ότι για την αναβάθμιση των block 52+/Adv. το κόστος έχει διευθετηθεί ήδη με το συμβόλαιο του 1,1 δισ. Η μήπως δεν είναι έτσι.

Πιο συγκεκριμένα και όπως αναφέρεται στην αμερικανική ανακοίνωση  «η κυβέρνηση της Ελλάδας ζήτησε να αγοράσει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον ανάδοχο υπηρεσίες υποστήριξης  και επιμελητείας  για το πρόγραμμα δομικής αναβάθμισης ASIP (F-16 Aircraft Structural Integrity Program), την υποστήριξη του προσομοιωτή πτήσης στην 116ΠΜ (F-16 Aircrew Training Device ATD), Low, την υποστήριξη των συστημάτων LANTIRN (Altitude Targeting και Infrared for Night και τέλος προγράμματα υποστήριξης για τα δύο ατρακτίδια αναγνώρισης DB-110 της 116ΠΜ (Pods Reconnaissance (RECCE). Η συνολική εκτιμώμενη αξία είναι  270 εκατομμύρια $».

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των 38 F-16 block 50, με τα απάτρια που θα προσέλθουν  από την αφαίρεσή τους από τα υπό αναβάθμιση 84 F-16, αναμένει την έκτιση του από την επιτροπή άμυνας της Βουλής και θα κινηθεί στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 450 εκατ. $.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV