Νέος «πονοκέφαλος» για το F-35: Περιορισμένη η εμβέλεια δράσης του λόγω… εσωτερικού καυσίμου

Μια είδηση που πέρασε στα ψηλά είναι ότι το Ισραήλ ετοιμάζει πυρετωδώς ειδικές πρόσθετες δεξαμενές καυσίμου για τα μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς F-35 που διαθέτει.

Μάλιστα, η αμυντική βιομηχανία της χώρας αναφέρει ότι ως το 2023 οι αποσπώμενες αυτές δεξαμενές θα είναι έτοιμες προς χρήση και θα αυξήσουν σημαντικά την εμβέλεια δράσης του μαχητικού.

Οι πρόσθετες δεξαμενές καυσίμων δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τα πολεμικά αεροσκάφη, όμως για το F-35, το οποίο στηρίζει πολλά στις stealth ιδιότητές του, αποτελούν «πονοκέφαλο», ειδικά για τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Από την άλλη ένα από τα πολλά προβλήματα του F-35 είναι η σχετικά περιορισμένη εμβέλειά του: σήμερα ένα από τα αεροσκάφη αυτά που καλείται να επιχειρήσει (δηλαδή, να μεταφέρει εσωτερικά πυραύλους και βόμβες) μπορεί να διανύσει περίπου 650 μίλια προτού χρειαστεί ανεφοδιασμό καυσίμων.

Περιορισμένη απόσταση δράσης

Και αν για κάποιες επιχειρήσεις η απόσταση αυτή είναι επαρκής, για άλλες είναι εξαιρετικά περιοριστική και δημιουργεί λογιστικά και πρακτικά ζητήματα: για παράδειγμα, στην απευκταία περίπτωση που οι ΗΠΑ χρειαστεί να επέμβουν σε μια σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν, τα F-35 δεν θα μπορούν να φθάσουν στην «θερμή περιοχή» με τα καύσιμα που μπορούν να μεταφέρουν.

Θεωρητικά, το πρόβλημα αυτό λύνεται με τα ιπτάμενα τάνκερ ανεφοδιασμού, ωστόσο, τα αεροσκάφη αυτά δεν είναι αρκετά για μια επιχείρηση ευρείας κλίμακας και, παράλληλα, είναι ευάλωτα στα εχθρικά πυρά. Έτσι, για τα μαχητικά 4ης γενιάς η πιο πρόσφορη λύση είναι η εγκατάσταση πρόσθετων δεξαμενών καυσίμου που αυξάνουν κατά εκατοντάδες μίλια την εμβέλειά τους.

Ζήτημα… stealth

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τα F-35 στηρίζουν σε τεράστιο βαθμό την αποτελεσματικότητά τους στις stealth ιδιότητές τους, και εξωτερικές δεξαμενές καυσίμων θεωρείται ότι θα μεγαλώσουν το στίγμα τους στα εχθρικά ραντάρ. Βέβαια, το Ισραήλ σχεδιάζει με ειδικό τρόπο τις δεξαμενές αυτές, ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά το στίγμα των F-35 στα ραντάρ, καθώς θα «αγκαλιάζουν» την άτρακτο του μαχητικού.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ, μετά από κάποια προβλήματα που είχαν με δεξαμενές αυτού του τύπου στα μαχητικά F-15 μοιάζουν να διστάζουν να τις χρησιμοποιήσουν, να και ο νέος τύπος του μαχητικού, το F-15EX έρχεται με τις δεξαμενές αυτές ως μέρος του στάνταρ εξοπλισμού του. Εκτιμάται, δε, ότι όλα θα κριθούν από την επιτύχια του εγχειρήματος στο Ισραήλ.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV