Νότια Κορέα: Το μαχητικό F-35B υποψήφιο για το νέο αεροπλανοφόρο της

Στην αγορά 20 μαχητικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης φέρεται να στρέφεται η Νότια Κορέα, δαπανώντας ένα ποσό περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο πιο πιθανός υποψήφιος είναι το αμερικανικό stealth μαχητικό F-35B.

Η Σεούλ θέλει να κατασκευάσει έναν ελαφρύ αεροπλανοφόρο 30.000 τόνων έως το 2033, ένα πρόγραμμα το οποίο φαίνεται πως προχωράει με γοργούς ρυθμούς, έπειτα από την έγκριση που έδωσε η κυβέρνηση της χώρας για την κατασκευή του νέου πολεμικού πλοίου, που θα αναβαθμίσει σε μεγάλο βαθμό τις ναυτικές και αεροπορικές δυνατότητες της Νότιας Κορέας εν μέσω εντάσεων με την Κίνα στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο πληροφορίες του αρμόδιας διεύθυνσης αμυντικών εξοπλισμών του Υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη για την βιωσιμότητα του προγράμματος, το οποίο υπολογίζεται σε 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος δεκαετίας.

Όπως ανέφερε αξιωματούχος του Ναυτικού της Νότιας Κορέας, «το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του αεροπλανοφόρου αναμένεται να ανέλθει σε περίπου 50 δισεκατομμύρια γουάν ετησίως, το οποίο αντιστοιχεί σε μόλις 0,6% του συνολικού προϋπολογισμού μας για το 2021».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «θα απαιτηθούν επιπλέον 3 τρισεκατομμύρια γουόν, που αντιστοιχούν σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια, για την προμήθεια και ένταξη σε επιχειρησιακή λειτουργία περίπου 20 αεροσκαφών  VTOL για το αεροπλανοφόρο, ωστόσο τα μαχητικά αυτά θα υπάγονται στη Διοίκηση της Αεροπορίας και όχι του Ναυτικού».

Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψη, ο πιο πιθανός υποψήφιος για τη Νότια Κορέα είναι το stealth αεροσκάφος πέμπτης γενιάς F-35B, που έχει έχει ικανότητα VTOL, δηλαδή την ικανότητα να αιωρείται, να απογειώνεται και να προσγειώνεται κάθετα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Νότια Κορέα έχει ξεκινήσει ήδη τις διαδικασίες προμήθειας τέτοιων μαχητικών, ωστόσο δεν έχει γίνει κάτι γνωστό συγκεκριμένα για το F-35B.

Google news logo Ακολουθήστε μας στο Google News Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV