Αποκαλυπτική έκθεση του Πενταγώνου για τα F-35: «Πετάνε αλλά έχουν 800 προβλήματα λογισμικού ακόμα»!

Έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας αποκάλυψε αρνητικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων 5ης γενιάς F-35, κάτι το οποίο είναι πιθανό να προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία όχι μόνο στους Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά και στις συμμαχικές χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Joint Strike Fighter.

Το μαχητικό φαίνεται ότι πετάει με περισσότερα από 800 καταγεγραμμένα προβλήματα και ελλείψεις σε τομείς όπως στο λογισμικό και σε άλλα ψηφιακά συστήματα που διαθέτουν τα F-35, όπως αναφέρει έκθεση του Πενταγώνου των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο Robert Behler, Διευθυντής Επιχειρησιακών Δοκιμών, του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ περιέγραψε ότι στα stealth μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς F-35 εντοπίστηκαν συνολικά 941 ελλείψεις και δυσλειτουργίες σε λογισμικά και ψηφιακά συστήματα , κατά την διάρκεια ανάπτυξης και παρουσίασης τους το 2018, ενώ πλέον ο αριθμός αυτός έπεσε στις 871.

Παρά το γεγονός ότι το μαχητικό αυτό είναι ακριβότερο οπλικό σύστημα που αναπτύσσει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, εντούτοις το F-35 εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Πενταγώνου, την ίδια στιγμή που κράτη στο εξωτερικό όχι μόνο συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανάπτυξής του, αλλά ακόμα και τρίτα κράτη επιθυμούν να το εντάξουν στις αεροπορικές τους δυνάμεις.

Αυτό που μένει να φανεί είναι το πως η επερχόμενη Προεδρία Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει και θα διαχειριστεί τις προκλήσεις που έχουν ανακύψει στα F-35, καθώς επίσης και στις πιέσεις της Άγκυρας για την επαναφορά της στο πρόγραμμα ανάπτυξης των stealth μαχητικών.

 

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV