Απίθανο το ενδεχόμενο πώλησης F-16 block 60 των ΗΑΕ στην Ελλάδα

Εντελώς απομακρυσμένο είναι το σενάριο (ακόμη ένα), ότι καθώς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένουν να ολοκληρωθεί η προμήθεια των F-35,  μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να πουλήσουν αριθμό από τα μαχητικά F-16 που διαθέτουν.

Μάλιστα σύμφωνα με τα σενάρια,  πιθανότερος πελάτης είναι η Ελλάδα, η οποία μετά τα Mirage 2000-9 που «πήρε» στην φαντασία μας τώρα θα πάρει και block 60.

Η κίνηση της πώλησης, λένε, μπορεί να έχει και πολιτικά οφέλη για το Abu Dhabi, καθώς αυτό θέλει να συμμετάσχει στην πλευρά της Ελλάδος στην διαμάχη της με την Τουρκία.

Τα F-16 των Η.Α.Ε. είναι ανάμεσα στα πιο προηγμένα στον κόσμο. Η χώρα παρέλαβε συνολικά 80, που ξεκίνησαν να παραδίδονται το 2004 εξοπλισμένα με ραντάρ Northrop Grumman APG-80 AESA, σύμμορφες δεξαμενές καυσίμων, ενσωματωμένο σύστημα  ηλεκτρονικού πολέμου της Northrop Grumman και MIL-STD 1773 databus.

Η έκδοση Block 60 της αραβικής χώρας, θεωρείται πολύ πιο πάνω από τα F-16 Block 70/72 Viper, που αποτελεί και την πιο πρόσφατη έκδοση του πετυχημένου μαχητικού.

Το block 70  δεν διαθέτει και ούτε πρόκειται να αποκτήσει ποτέ, ούτε τον κινητήρα των 32.000 λιβρών, ούτε το ενσωματωμένο σύστημα IRST, ούτε το πανίσχυρο ραντάρ που μπορεί να εγκλωβίσει ένα άλλο F-16 στα 160 χλμ.

Είναι πολύ δύσκολο για τα ΗΑΕ να προχωρήσουν σε πώληση αυτών των αεροσκαφών.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV