Η παρουσίαση του προηγμένου αεροσκάφους προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης Yak-130 έγινε νωρίτερα σήμερα σε επιτελείς του ΓΕΑ. Το Yak-130 προτείνεται από τη Rosoboronexport για την κάλυψη της σχετικής απαίτησης του ΓΕΑ, για την προμήθεια ενός Νέου Αεροσκάφους Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ), το οποίο αν και έχει υποσκελιστεί από το πρόγραμμα του νέου μαχητικού εν τούτοις συνεχίζει να αποτελεί πολύ υψηλή προτεραιότητα.

Η παρουσίαση του προηγμένου αεροσκάφους προκεχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης Yak-130 έγινε νωρίτερα σήμερα σε επιτελείς του ΓΕΑ.Το Yak-130 προτείνεται από τη Rosoboronexport για την κάλυψη της σχετικής απαίτησης του ΓΕΑ, για την προμήθεια ενός Νέου Αεροσκάφους Προκεχωρημένης και Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης (ΝΑΠΕΕ), το οποίο αν και έχει υποσκελιστεί από το πρόγραμμα του νέου μαχητικού εν τούτοις συνεχίζει να αποτελεί πολύ υψηλή προτεραιότητα.

Η ρωσική πρόταση εκτός από την εντυπωσιακά χαμηλή τιμή (εκτιμάται περί τα 12 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ανά μονάδα) συνοδεύεται και από τη δέσμευση μεταφοράς υψηλού όγκου βιομηχανικού έργου στην ελληνική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας γραμμής παραγωγής στην Ελλάδα.

Αξίζει εδώ να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος αναπτύχθηκε από τη ρωσική Yakovlev και την ιταλική Aermacchi στο πλαίσιο του κοινού προγράμματος Yak-AT που η έναρξη του έγινε το 1993. Το 1996 έλαβε χώρα η πρώτη πτήση του πρωτοτύπου επίδειξης Yak / AEM-130D. Το 1999 η κοινοπραξία μεταξύ των δύο εταιριών διαλύθηκε και προέκυψαν δύο ξεχωριστά προγράμματα το Yakovlev Yak-130 και το Aermacchi M346. Με τη διάλυση της κοινοπραξίας έπαυσαν να ισχύουν οι περιορισμοί που αφορούσαν στην προώθηση του αεροσκάφους στη διεθνή αγορά. Έτσι αν και έχουν κοινή κοιτίδα το M346 και το Yak-130 θα ανταγωνισθούν κυρίως το T-50 Golden Eagle και το Hawk για το ελληνικό πρόγραμμα.

Επισημαίνεται ότι το Yak-130 διαθέτει πλήρως ψηφιακά ηλεκτρονικά και μάλιστα είναι εφοδιασμένο με αρτηρία δεδομένων Mil Standard 1553, που σε συνδυασμό με την «ανοικτή» αρχιτεκτονική του συστήματος επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωση όποιων συστημάτων επιθυμεί ο χρήστης. Έχει επίσης δυνατότητα εξοπλισμού με ραντάρ και μεταφοράς ποικιλίας όπλων αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, που του επιτρέπουν να επιχειρεί και ως ελαφρό μαχητικό (απαίτηση την οποία η ΠΑ κατά παράδοση έχει για τα αεροσκάφη προκεχωρημένης-επιχειρησιακής εκπαίδευσης).

Σύντομα πρόκειται να αρχίσουν οι παραδόσεις του αεροσκάφους στην Αλγερία η οποία έχει παραγγείλει 16 μονάδες. Συνολικά μέχρι σήμερα το αεροσκάφος έχει επιτύχει 150 εξαγωγικές πωλήσεις, ενώ η Ρωσική αεροπορία παρήγγειλε 62 αεροσκάφη το 2007.

Τμήμα ειδήσεων www.defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ