Η Lockheed Martin ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές του συστήματος ελέγχου πυρός/ελέγχου δέσμης του αερομεταφερόμενου συστήματος λείζερ (Airborne Laser-ABL) της υπηρεσίας πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ (U.S. Missile Defense Agency).

Οι δοκιμές αυτές που πραγματοποιήθηκαν με στόχο την πιστοποίηση των επιδόσεων των λέιζερ καταύγασης των στόχων που αποτελούν κομμάτια του ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου δέσμης και ελέγχου πυρός του ΑΒL, έγιναν με το σύνολο των συστημάτων εγκατεστημένο στο εσωτερικό του πειραματικού αεροσκάφους YAL-1A, που δεν είναι παρά ένα τροποποιημένο Boeing 747-400F, στις εγκαταστάσεις της Boeing facilities στην Wichita του Κάνσας. Η Lockheed Martin έχει αναπτύξει το σύστημα ελέγχου δέσμης και ελέγχου πυρός το οποίο αξιοποιώντας δύο λείζερ καταύγασης κατευθύνει με ακρίβεια την δέσμη του λέιζερ υψηλής ενέργειας του συστήματος ABL, στους στόχους. Η Raytheon ανέπτυξε τον καταυγαστήρα εγκλωβισμού ο οποίος καθορίζει την απόσταση του στόχου και το σε ποια διεύθυνση θα στραφεί το λείζερ υψηλής ενέργειας, ενώ ο καταυγαστήρας λέιζερ που θα έχει τον ρόλο των μετρήσεων στην ατμόσφαιρα και της συγκέντρωσης της δέσμης του λείζερ υψηλής ενέργειας, έχει με την σειρά του αναπτυχθεί από την Northrop-Grumman. Κατά την διάρκεια των δοκιμών επιδείχθηκε με επιτυχία η ικανότητα των καταυγαστήρων λείζερ να σαρώνουν  τον εναέριο χώρο και να κατευθύνουν με ακρίβεια την δέσμη του λέιζερ υψηλής ενέργειας προς τον στόχο, ενώ επιτεύχθηκαν οι περισσότεροι από τους στόχους που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, βάσει χρονοδιαγράμματος. Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι που επιτεύχθηκαν κατά τις δοκιμές ήταν

-Η επιβεβαίωση της ευθυγράμμισης των οπτικών συστημάτων κατάδειξης με τα λείζερ καταύγασης   

-Επίδειξη της ικανότητας λειτουργίας και ελέγχου της δέσμης των λέιζερ καταύγασης  

-Επίδειξη της ικανότητας ομαλής λειτουργίας του συστήματος ελέγχου δέσμης και ελέγχου πυρός, καθώς και του συστήματος διαχείρισης μάχης που έχει αναπτυχθεί από την Boeing να εγκλωβίζουν και να στοχοποιούν ένα βαλλιστικό πύραυλο. Στις δοκιμές χρησιμοποιήθηκε προσομοίωση για την απεικόνιση της απειλής.  

-Τέλος, επιδείχθηκε η ικανότητα αλλαγής της κατεύθυνσης της δέσμης του λείζερ υψηλής ενέργειας, καθώς και ο έλεγχός του σε λειτουργική διαμόρφωση χαμηλής ισχύος. 

Επόμενο βήμα σε ότι αφορά τις δοκιμές του συστήματος ABL, είναι η διεξαγωγή μίας πλήρους σειράς δοκιμών στον αέρα και συγκεκριμένα επάνω στο αεροσκάφος-πλατφόρμα. Το υψηλής ισχύος λείζερ που χρησιμοποιείται για την καταστροφή των στόχων, αναπτύχθηκε από την Northrop Grumman, έχει ήδη επιδείξει τις καταστροφικές του ικανότητες σε δοκιμές που ολοκληρώθηκαν πρακτικά σε εργαστηριακές συνθήκες μέσα στο 2005. Η εγκατάσταση του στο αεροσκάφος-φορέα αναμένεται να γίνει μέσα στο 2007, έτσι ώστε η πρώτη κανονική δοκιμή καταστροφής βαλλιστικού πυραύλου στον αέρα να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2008. Ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος ABL, είναι η εξασφάλιση ικανότητας καταστροφής βαλλιστικών πυραύλων, ακόμη και όταν αυτοί βρίσκονται στην φάση της ανόδου προς το ανώτερο σημείο της τροχιάς τους, αρκετά πριν βρεθούν σε θέση να εξαπολύσουν τις πολεμικές τους κεφαλές. Η διαχείριση του προγράμματος ABL ανήκει στην Υπηρεσία άμυνας βαλλιστικών πυραύλων (Missile Defense Agency), ενώ η ευθύνη της υλοποίησής του ανήκει στην Αμερικάνικη Αεροπορία. Το κέντρο συντονισμού των ενεργειών και των εργασιών του προγράμματος, έχει εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Kirtland, κοντά στην Αλμπουκέρκη. Η Boeing λειτουργεί από την πλευρά των κατασκευαστών ως ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος, έχοντας αναλάβει την παροχή του τροποποιημένου αεροσκάφους-πλατφόρμα, την ανάπτυξη του συστήματος διαχείρισης μάχης και την εγκατάσταση και ολοκλήρωση όλων των επιμέρους συστημάτων του ΑΒL στο αεροσκάφος-πλατφόρμα. Η Northrop Grumman έχει αναλάβει την ανάπτυξη του λείζερ υψηλής ισχύος και ενός εκ των δύο λέιζερ καταύγασης, ενώ η Lockheed Martin έχει αναλάβει την ανάπτυξη του πυργίσκου του ABL που θα βρίσκεται στο ρύγχος του αεροσκάφους και το σύστημα ελέγχου δέσμης και βολής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ