Ναύαρχος Ποπόφ: Το «Κουρσκ» βυθίστηκε μετά από σύγκρουση με υποβρύχιο του ΝΑΤΟ

Ο ναύαρχος Ποπόφ είπε ότι το υποβρύχιο Kursk συγκρούστηκε με ένα υποβρύχιο του ΝΑΤΟ και γνώριζε το όνομά του «με 90% πιθανότητα».

Ο πρώην διοικητής του βόρειου στόλου, ναύαρχος Βιάτσεσλαβ Ποπόφ, δήλωσε στο RIA Novosti τα συμπεράσματά του σχετικά με τη βύθιση του υποβρυχίου Kursk, που προκλήθηκε από σύγκρουση με υποβρύχιο του ΝΑΤΟ.

Το Kursk βυθίστηκε στις 12 Αυγούστου 2000 κατά τη διάρκεια άσκησης στη Θάλασσα του Μπάρεντς 175 χιλιόμετρα από το Severomorsk σε βάθος 108 μέτρων - σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, ως αποτέλεσμα της έκρηξης μιας τορπίλης επί του σκάφους και της επακόλουθης έκρηξης πυρομαχικών.

Και τα 118 μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν. Ωστόσο, «για να κατονομάσετε δημόσια, πρέπει να έχετε αποδείξεις και να τις εκθέσετε», και δεν μπορείτε να το κάνει αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υποβρύχιο της συμμαχίας ακολούθησε το ρωσικό, αλλά ή πλησίασε πολύ «ή ο ελιγμός του Κουρσκ οδήγησε σε απώλεια επαφής».

Τρία σκάφη του ΝΑΤΟ, το βρετανικό «Splendid» και τα αμερικανικά υποβρύχια «Toledo» και «Memphis», φέρονται να βρίσκονταν κοντά στις ρωσικές στρατιωτικές ασκήσεις στη Θάλασσα του Μπάρεντς εκείνη την εποχή. Ούτε η Ουάσιγκτον όμως, ούτε το Λονδίνο παρείχαν έγγραφα για την θέση των σκαφών τους όταν η Μόσχα ζήτησε τις σχετικές πληροφορίες.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV