Ενημέρωση του ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλου για την πορεία των προγραμμάτων Viper, P-3H, C-130 κλπ

Για την πρόοδο του προγράμματος της αναβάθμισης των μαχητικών F-16  ενημερώθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, όπως και τα λοιπά εν εξελίξει προγράμματα αναβάθμισης των P-3B, των C-130H κλπ.

Η διοίκηση της ΕΑΒ προχώρησε σε μια γενική ανασκόπηση της προόδου των προγραμμάτων που εκτελούνται, ενώ συζητήθηκε ευρύτερα ο σχεδιασμός της εταιρείας προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις. Κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς να ενταχθούν στο δυναμικό της εταιρείας, νέοι εξειδικευμένοι τεχνικοί.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52 Advanced και 52+ σε Viper. Οι εργασίες στο πρωτότυπο αεροσκάφος, το οποίο βρίσκεται στις ΗΠΑ από τις 5 Φεβρουαρίου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να υποβληθεί στις τελικές δοκιμές πιστοποίησης, εν αναμονή επίλυσης του προγράμματος συμβατότητας του νέου ραντάρ AESA με το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS II.

Επίσης, έχουν ενταχθεί στην ΕΑΒ άλλα δύο F-16 στα οποία γίνονται οι απαραίτητες εργασίες.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι κορυφαίας προτεραιότητας για την ΕΑΒ, καθώς η αναβάθμιση των F-16 αναμένεται να ενισχύσει δραστικά την επιχειρησιακή ικανότητα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στο επίκεντρο της ενημέρωσης του κ. Παναγιωτόπουλου τέθηκε και η αναβάθμιση των αεροσκαφών συνεργασίας περιπολίας P-3 Orion, η οποία πηγαίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα:

Το αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης έχει ήδη παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό και συμμετέχει στις επιχειρήσεις του και τα Ρ-3Η που θα παραδοθούν σταδιακά από το τέλος της επόμενης χρονιάς, θα είναι τα καλύτερα αεροσκάφη ανθυποβρυχιακού πολέμου και επιτήρησης της Ευρώπης και θα «απογειώσουν» τις ικανότητες του ΠΝ να εκτελεί ναυτικές περιπολίες, αναγνωρίσεις και ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι οι ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, όπως η Skytalys που ανέπτυξε και κατασκευάζει την «καρδιά» του προγράμματος, το Σύστημα Αποστολής Μάχης, όχι απλώς είναι εντός του χρονοδιαγράμματος παράδοσης του έργου της, αλλά μπορεί να το ολοκληρώσουν και συντομότερα αν τους ζητηθεί!

Παράλληλα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία συντηρεί τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας συνεχίζοντας με βελτιωμένους ρυθμούς την παράδοση μεταγωγικών C-130 (ένα στοιχειωμένο πρόγραμμα) και σχεδιάζοντας παράλληλα να αναβαθμίσει τις υποδομές της με στόχο την δημιουργία κέντρου συντήρησης C-130 διεθνούς εμβέλειας, προκειμένου να εξυπηρετεί και την αγορά της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV