Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας με συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο μετά από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν και επιβεβαιώνει ότι όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα θα εξεταστούν ξανά βάζοντας την λίστα εξοπλισμών που είχε καταρτίσει το ΓΕΕΘΑ στον “πάγο”.

Γι΄ αυτό και στη συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής αφού αναφέρεται στην επίσκεψη Ερντογάν προσθέτει:

«Αλλά αν θέλουμε κάτι επιπλέον της ύφεσης στο πεδίο με μία πραγματική αλλαγή σελίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χρειάζεται και μία αλλαγή στάσης της γειτονικής χώρας σε δομικά ζητήματα τα οποία δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν την παλινδρόμηση στην ένταση στο μέλλον.

Το casus belli για την άσκηση νόμιμου δικαιώματος τns Ελλάδα5, το Τουρκο – Λιβυκό Μνημόνιο η παντελώς αστήρικτη θεωρία της Γαλάζιας Πατρίδας η στάση της Άγκυpasστο Κυπριακό και οι γνωστές αστή ρικτες αιτιάσεις σε μια σειρά από άλλα θέματα είναι μερικά από ταζητήματα αυτά».

Απαντώντας σε ερώτηση για την διαφοροποίηση του για την αναγκαιότητα της επίσκεψης Ερντογάν , ο κ.Δένδιας υποστηρίζει ότι «τns επίσκεψης του Τούρκου προέδρου συνέβαλαν αδιαμφισβήτητα η αλλαγή κλίματος και η αποφυγή προκλήσεων επί του πεδίου το τελευταίο διάστημα. Κατανοώ τον προβληματισμό όσων επισημαίνουν ότι τα δομικά προβλήματα στις σχέσεις μας με την Τουρκία στα οποία αναφέρθηκα δεν εξέλιπαν. Ομολογώ ότι δεν στερείται επιχειρημάτων η συγκεκριμένη θέση.

Κατά την άποψή μου όμως είναι χρήσιμο να συζητάμε ακόμη και όταν είναι γνωστό ότι διαφωνούμε καθώς αυτό βοηθά αν μη τι άλλο στην αποφυγή ενός ατυχήματος. Μία ενέργεια δηλαδή που ενδέχεται να μην είναι προμελετημένη αλλά λόγω της απουσίας διαύλων επικοινωνίας θα λάβει απρόβλεπτες διαστάσεις.

Αυτή ήταν άλλωστε και η μεγάλη μου αγωνία σε σημαντικό χρονικό διάστημα κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Εξωτερικών. Ακριβώς για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο δεν σας κρύβω ότι συνομιλούσα με τον κ. Τσαβούσογλου τα προηγούμενα χρόνια οσάκις ήταν απαραίτητο χωρίς αυτό να δημοσιοποιείται».

Οι εξοπλισμοί από το… μηδέν

Στο ΓΕΕΘΑ εκνευρίστηκαν πάρα πολύ όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πληροφορίες για επανεξέταση του εξοπλιστικού αλαλούμ που προέβλεπε υλοποίηση προγραμμάτων που ακόμη και άσχετοι με τις ΕΔ καταλάβαιναν ότι δεν έχουν σχέση με τη σύγχρονη εποχή των επιχειρήσεων. Ο κ.Δένδιας απαντά μέσω της συνέντευξης του στους εκνευρισμένους :

«Μετά από τέσσερα χρόνια εξοπλιστικών προγραμμάτων, περίπου 14 δισ ευρώ, καταφέραμε να αποκαταστήσουμεσε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι Ενοπλες Δυνάμει μα5 λόγω τα υποχρηματοδότησής τους μέχριτο 2019 . 

Ο προγραμματισμός δαπανών όμως των μελλοντικών εξοπλιστικών συναντά τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και τη νέα πραγματικότητα που δημιουργούν τα αυτονόμως κινούμενα σε αέρα γη και θάλασσα, η τεχνητή νοημοσύνη, οι νέε5 τεχνολογίες η κυβερνο-ασφάλεια και άλλες σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας .

Σε αναμονή και της απόφασης της EE για εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε προτεραιοποϊηση του προγραμματισμού σε βάθος δωδεκαετίας των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων.

Στόχος μας είναι παράλληλα να αξιοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο τα χρήματα που διαθέτει ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Μέχρι την κατάρτιση του δωδεκαετούς Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού Αμυντικών Εξοπλισμών την ενημέρωση τα αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής και την έγκρισή του από το ΚΥΣΕΑ όπως άλλωστε προβλέπει και το ισχύον νομικό πλαίσιο εύλογα θα περιοριστεί το πλήθος των προγραμμάτων που κατ’ εξαίρεση ενεργοποιείτο εκτός σχεδιασμού  όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος.

Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα στα επιτελεία να επαναξιολογήσουν προγράμματα που είτε δεν έχουν χρηματοδοτηθεί ,είτε η ενεργοποίησή τouς βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο

Εξυπακούεται ότι αυτό ουδόλως βλάπτει το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων .Αντιθέτου το ενισχύει καθώς κατευθύνει κατά προτεραιότητα τις δαπάνες εκεί που έχουν τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή αποτελέσματος».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ