Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και στην δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στους τομείς στους οποίους η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει στην παραγωγή οπλικών συστημάτων.

Όπως είπε ο υπουργός «είναι απολύτως εφικτή η παραγωγή στην Ελλάδα συστημάτων UAV, πυραύλων, ρουκετών και ραντάρ».

Χαρακτήρισε πάντως την  κατάσταση στην ΕΑΒ ως «πάρα πολύ προβληματική».

Επιπροσθέτως, σημείωσε πως έρχονται θεσμικές αλλαγές στην αμυντική βιομηχανία με στόχο να μπορεί να υποστηρίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην ερώτηση της δημοσιογράφου εάν έχει έρθει η ώρα να παράγει η Ελλάδα τα δικά της αμυντικά συστήματα και τι είδους, ο κ. Δένδιας είπε ότι η ώρα έχει παρέλθει και ότι πολλά χρόνια πριν έπρεπε να μπορούμε να στηρίξουμε το μεγάλο οικοδόμημα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Δένδιας είπε μάλιστα ότι δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό και ότι υπάρχουν χώρες στην περιοχή μας που έχουν καταφέρει εξαιρετικά πράγματα όπως το Ισραήλ.

«Προφανώς μπορούμε να φτιάξουμε δικά μας drones. Από εκεί και πέρα, software, συντήρηση των οπλικών μας συστημάτων. Συντήρηση των αεροπλάνων που ήδη έχουμε. Συντήρηση των πλοίων που ήδη έχουμε. Δυνατότητα παραγωγής πυραύλων, δυνατότητα παραγωγής ρουκετών, δυνατότητα παραγωγής ραντάρ, δυνατότητα παραγωγής ασυρμάτων, δυνατότητα παραγωγής όπλων, δυνατότητα παραγωγής πυρομαχικών.

Όλα αυτά είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της χώρας μας. Και έχουμε και ένα ανθρώπινο κεφάλαιο το οποίο είναι ζηλευτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Το ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία μπορεί να παράγει όλα τα παραπάνω και ακόμη περισσότερα είναι γνωστό. Όλοι το γνωρίζουν. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρχει σαφής κυβερνητική απόφαση για ελληνική παραγωγή και στήριξη στους έλληνες παραγωγούς αμυντικών προϊόντων .

Όσο υποβαθμίζουμε και εμποδίζουμε τις ίδιες τις δυνατότητές  μας τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος EFA GROUP συνεχίζοντας την επέκτασή του στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV), μετά τη συνεργασία του/επένδυση σε ελληνικές εταιρείες, είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2021  την στρατηγική του συνεργασία / επένδυση με την επίσης ελληνική εταιρία AETHER AERONAUTICS που εξειδικεύεται στη σχεδίαση, την ανάπτυξη και την κατασκευή εξειδικευμένων μη επανδρωμένων εναέριων στόχων καθώς και κινητήρων υψηλών επιδόσεων.

Πρόσφατα η AETHER AERONAUTICS έλαβε την πιστοποίηση καταλληλότητας από το NAMFI (Nato Missile Firing Installation) για τα target drones PNS-1 και NMS-2 για διεξαγωγή πτήσεων σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, ανοίγοντας έτσι σημαντικές προοπτικές για εξαγωγές των συστημάτωhttps://youtu.be/XsQDoaVvZHoν της και στις συμμαχικές χώρες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ