Το αλαλούμ που επικρατεί στο ΥΠΕΘΑ αναφορικά με τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την τύχη πολλών από αυτών.

Τώρα καταρτίζεται το μεγαλεπήβολο εξοπλιστικό πρόγραμμα 12ετιας. Η κατάρτισή του θα απαιτήσει τρία χρόνια, σύμφωνα με τους ρυθμούς το ΥΠΕΘΑ.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ καθυστερούν την έγκριση εξαγωγής οπλικών συστημάτων που έχει ζητής3ει η Ελλάδα:  Το F-35 είναι ένα εξ αυτών.

Αυτό ανάγκασε τον Εκτελεστικού Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδη, να αποστείλει σχετική επιστολή στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, διαμαρτυρόμενος για την καθυστέρηση αυτή. Όπως όλα δείχνουν μπορεί να υπάρχει καθυστέρηση από πλευράς ΗΠΑ πλην όμως η κυβέρνηση δεν δείχνει να βιάζεται. Το αντίθετο μάλιστα. Αν μπορούσε θα τα μετέθετε όλα μια δεκαετία μετά. Άλλωστε η όψιμη φίλια με την Τουρκία δεν αφήνει  περιθώρια για εξοπλισμούς.

Δεν είναι όμως μόνο το F-35. Μια σειρά από προγράμματα  προμηθειών βρίσκονται σε «αιώρηση» τα κυριότερα εκ των οποίων είναι:

Το πρόγραμμα της προμήθειας των συλλογών Spice 1000/2000 αξίας 130.000.000€.

Η προμήθεια πυραύλων Rampage αξίας 50.000.000€.

Η προμήθεια 50 αεροεκτοξεύμενων πυραύλων AGM-84L-1 Harpoon Block II.

Η προμήθεια 40 πυραύλων αντι-ραντάρ νέας γενιάς AGM-88E AARGM.

Η προμήθεια 30 προηγμένων ατρακτιδίων σκόπευσης Sniper ATP.

Ο εκσυγχρονισμός των ΠΕΠ RM-70 και αναβάθμισης των ρουκετών με διπλασιασμό της εμβέλειας τους.

Ο εκσυγχρονισμός των ΠΕΠ MLRS.

Η προμήθεια 6 μεταφορικών αεροσκαφών.

Η προμήθεια 35 ελικοπτέρων εφόδου για την Αεροπορία Στρατού.

Η  προμήθεια 15 ελικοπτέρων SAR/CSAR από την Π.Α.

Η αναβάθμιση των 38 αεροσκαφών F-16 Block 50.

Τα περισσότερα από αυτά έχουν λάβει έγκριση από τις σχετικές επιτροπές και άλλα περάσει και από το ΚΥΣΕΑ.

Τώρα με τα νέα δεδομένα της «βαθυστόχαστης» κατάρτισης του εξοπλιστικού προγράμματος των 12 ετών,  αλλά και της οδηγίας του ΥΠΕΘΑ για «επαναξιολόγηση» των εξοπλιστικών από τα Επιτελεία  όλα τα παραπάνω αλλά και πολλά ακόμη βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα».

Το ίδιο και το ΠΝ συνολικά, καθώς η προμήθεια των φρεγατών FDI είναι «σταγόνα στον ωκεανό», ενώ η ακύρωση της 4ης FDI και η ακύρωση των κορβετών οδηγούν σε αδιέξοδο, που το ΠΝ θα κληθεί να καλύψει με τις LCS το έδαφος για την προμήθεια των οποίων προετοιμάζει προσεκτικά η κυβέρνηση.

Aκόμη και αυτός ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ 200 έχει καθυστερήσει πέραν κάθε αποδεκτού σημείου.

Η έγκριση από την DCSA των 35 ελικοπτέρων UH-60M δεν είναι και σίγουρο ότι θα εξελιχθεί σε σύμβαση.

Όσο για την απόφαση του ECOFIN για την εξαίρεση  των εξοπλιστικών δαπανών  από τον κανόνα για το έλλειμμα μικρό ρόλο θα παίξει στον προγραμματισμό  του ΥΠΕΘΑ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ