Η γαλλική Naval Group μετά την ήττα που υπέστη με «πισώπλατη μαχαιριά» από τις ΗΠΑ και την συμφωνία AUKUS είναι αποφασισμένη να κερδίσει το συμβόλαιο με την Ελλάδα όχι τόσο για οικονομικούς όσο για πολιτικούς λόγους και για να ανακτήσει το χαμένο της κύρος.

Γνωρίζουν οι Γάλλοι ότι για διάφορους και γνωστούς λόγους, οι ΗΠΑ είναι ο βασικός τους αντίπαλος για να κερδίσουν το συμβόλαιο της μελλοντικής ελληνικής φρεγάτας.

Φυσικά η αμερικανική πρόταση στερείται κατά πολύ όχι μόνο της γαλλικής αλλά και της ολλανδικής, αλλά οι «άλλοι λόγοι» την κρατούν ψηλά.

Οι Γάλλοι κατέθεσαν νέα ακόμα καλύτερη πρόταση, για τις νέες φρεγάτες μάλιστα η νέα γαλλική πρόταση φέρεται να υπεβλήθη από τον ίδιο τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα (17/9).

Για πολλούς η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει απόφαση μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου αλλά δεν αποκλείεται να τραβήξει το ζήτημα ακόμα και το Νοέμβριο.

Οι Γάλλοι  επέλεξαν να αλλάξουν συμπεριφορά στις διαπραγματεύσεις τους με την Αθήνα όχι μόνο λόγω του φιάσκου με την Αυστραλία αλλά και λόγω της πρότασης της Ιταλίας με τις FREMM και των Ολλανδών με τις Sigma.

Όλα αυτά μαζί οδήγησαν τους Γάλλους στο να αναθεωρήσουν πολλές απόψεις τους καθώς βλέπουν πως πρέπει να προσφέρουν ένα τόσο δελεαστικό πακέτο που να μην μπορεί να το αρνηθεί η ελληνική κυβέρνηση.

Οι Γάλλοι ήρθαν στην Αθήνα και μάλιστα ήρθε ο ίδιος ο Pierre-Eric Pommellet, το νούμερο ένα στην ιεραρχία της Naval Group.

Οι Γάλλοι λοιπόν πέραν της πρότασης του 2+2 που έχουν κάνει για τις Belharra προχωρούν σε νέα πρόταση για 3+1.

Δηλαδή τρεις φρεγάτες και μία ακόμα με δικαίωμα προαίρεσης.

Αυτό που ακούγεται είναι πως θα «δουλέψουν» πολύ στο ζήτημα της ενδιάμεσης λύσης.

Ωσ ενδιάμεση λύση η Γαλλία θα δώσει στην Ελλάδα 3 κορβέτες Gowind!

Σημειώνεται ότι χθες στην Βουλή ο ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος είπε από το βήμα της Βουλής: «Θα περιμένετε, δεν θα προεξοφλείτε τίποτα και δεν θα σπεκουλάρετε. Έχουμε πολλές και ανανεούμενες προτάσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ