ΣΥΡΙΖΑ κατά Rafale: Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τα μεταχειρισμένα αεροσκάφη της γαλλικής Αεροπορίας

Ευρύτερη συναίνεση για την έγκριση της σύμβασης προμήθειας 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale από τη Βουλή διαμορφώνεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όπου ξεκίνησε η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών διαφαίνεται ότι εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, θα ψηφίσουν θετικά και οι κοινοβουλευτικές ομάδες του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επιστρέψει την σύμβαση ως απαράδεκτη διαφωνώντας με μια σειρά όρων οι οποίοι – όπως υποστηρίζει – δεν εγγυώνται το συμφέρον του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αρνηθεί να ψηφίσει θετικά και τον προϋπολογισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πέραν αυτών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέφερε εισαγωγικά ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η επίσπευση των διαδικασιών ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος γι αυτό και το νομοσχέδιο ακολουθεί επείγουσα διαδικασία.

Να σημειωθεί ότι το σχέδιο νόμου για τα Rafale θα συζητηθεί σε τρεις συνεδριάσεις στην αρμόδια επιτροπή (η μία θα είναι απόρρητη προκειμένου να υπάρξουν τοποθετήσεις για τα όπλα με τα οποία θα εξοπλιστούν τα αεροσκάφη) και την ερχόμενη Πέμπτη θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση.

Πιο αναλυτικά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Τσίπρας αν και υποστήριξε ότι επι της αρχής το κόμμα του είναι υπερ της προμήθειας των συγκεκριμένων αεροσκαφών, πρόσθεσε ότι η σχετική σύμβαση «είναι εξαιρετικά προβληματική».

«Συνολικά αυτό που μελετήσαμε είναι κατάφορα προς το συμφέρον των γαλλικών εταιρειών και δεν διασφαλίζει παρα ελάχιστα το ελληνικό συμφέρον. Η χρηματοδότηση είναι εμπροσθοβαρής και δεν διαμορφώνεται ασφαλές περιβάλλον παραλαβής.

«Δεν διευκρινίζεται το τι ακριβώς παραλαμβάνουμε αναφορικά με τα μεταχειρισμένα.

Αν αγοράζαμε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο απαιτεί κανείς να ξέρει πόσα χιλιόμετρα έχει κάνει, αν έχει τρακάρει κ.α. Αναφορικά με την εκπαίδευση οι εγγυήσεις και πιστοποιητικά είναι ελλιπή» ανέφερε μεταξύ αλλων για να προσθέσει απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ότι

«δεν πρέπει να συμπεριφέρεστε προσπαθώντας να αποτρέψετε την δική μας συναίνεση. Να επιστρέψει η σύμβαση και να βγουν κάποια απαράδεκτα πράγματα που υπάρχουν σε αυτή»

Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV