Συντονισμένες επιθέσεις από ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές του Μάλι, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο (25/4/2026), ο στρατός ανέφερε ότι «οι συγκρούσεις συνεχίζονται», επισημαίνοντας πως «οι δυνάμεις άμυνας και ασφάλειας βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη για την αντιμετώπιση των επιτιθέμενων».

Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters, ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί κοντά στη στρατιωτική βάση του Κάτι, Μάλι, μια κρίσιμη εγκατάσταση έξω από την πρωτεύουσα. Παράλληλα, στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, αποκλείοντας δρόμους για λόγους ασφαλείας.

Αναφορές κάνουν λόγο για επιθέσεις και σε άλλες περιοχές, όπως το Γκάο, Μάλι και το Κιντάλ, Μάλι στα βόρεια, καθώς και στο Σεβάρε, Μάλι στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Αν και σε αρκετές συνοικίες του Μπαμάκο επικρατεί σχετική ηρεμία, συνεχίζουν να υπάρχουν πληροφορίες για sporadic πυροβολισμούς. Σύμφωνα με το BBC, οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν εγκαταστήσει μπλόκα στους δρόμους που οδηγούν προς το αεροδρόμιο, πραγματοποιώντας ελέγχους σε διερχόμενα οχήματα.

Ο Ούλφ Λάεσινγκ, επικεφαλής του προγράμματος για το Σαχέλ στο Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ στο Μάλι, δήλωσε στο BBC ότι πρόκειται πιθανότατα για «τη μεγαλύτερη συντονισμένη τζιχαντιστική επίθεση που έχει σημειωθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια».

Ο στρατός του Μάλι ανέφερε ότι βρίσκεται σε επιχειρήσεις εναντίον «τρομοκρατικών ομάδων», χωρίς να τις κατονομάζει, τονίζοντας παράλληλα ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Σύμφωνα με το BBC, βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πιθανή εμπλοκή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin (JNIM), καθώς και των ανταρτών του Μέτωπο Απελευθέρωσης του Αζαουάντ Τουαρέγκ (FLA).

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του FLA, Μοχάμεντ Ελμαουλούντ Ραμαντάν, υποστήριξε μέσω αναρτήσεων ότι οι δυνάμεις τους έχουν καταλάβει καίρια σημεία στις πόλεις Γκάο, Μάλι και Κιντάλ, Μάλι. Παράλληλα, κάλεσε τις γειτονικές χώρες, όπως η Μπουρκίνα Φάσο και ο Νίγηρας, να μην προχωρήσουν σε παρέμβαση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ