Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν για την άμυνα μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ το οποίο δημοσιεύτηκε με την ολοκλήρωση του Πέμπτου Στρατηγικού Διαλόγου, μεταξύ των δύο χωρών.

Τα κυριότερα σημεία είναι:

  1. Εμμονή  της κυβέρνησης στην αποτυχημένη κλάση Freedom των σκαφών παράκτιας μάχης LCS, τα οποία δεν διαθέτουν ανθυποβρυχιακό εξοπλισμό ούτε και εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας.
  2. Διαπιστώνεται διχογνωμία μεταξύ του ΥΠΕΞ και του ΥΠΕΘΑ στην κατηγοριοποίηση των LCS: Το ΥΠΕΘΑ τα αναφέρει ως «κορβέτες» το δε ΥΠΕΞ ως «μαχητικά πλοία». Δεν είναι, ούτε το ένα, ούτε το άλλο.
  3. Θετικό στοιχείο ότι δεν αναφέρεται η περίπτωση απόκτησης νέων μεταφορικών αεροσκαφών  C-130J , μόνο αυτή της παραχώρησης βαριά μεταχειρισμένων C-130H και σε αμφίβολη επιχειρησιακή ή όχι κατάσταση. .
  4. Σημειώνεται πως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και σε σχέση με την παραχώρηση πλεονάζοντος υλικού από τις ΗΠΑ έχει δηλώσει: «Δεν είμαστε οι αφελείς που θα μας φορτώσει κάποιος τα παλιοσίδερά του. Ούτε είμαστε έτοιμοι να λύσουμε προβλήματα αποθήκευσης ξένων δυνάμεων. Ο,τι μας είναι χρήσιμο το παίρνουμε, ό,τι μας είναι άχρηστο το απορρίπτουμε».
  5. Διαπιστώνεται η συνέχιση των συζητήσεων για το F-35, μετά το LoA των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα.
  6. Διαπιστώνεται σύμπτωση απόψεων των δύο μερών για «πιθανά αμοιβαία οφέλη από τον από κοινού σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation». Χρονικός ορίζοντας άγνωστος.  Σημειώνεται ότι η ναυπήγηση της πρώτης Constellation για το USN έχει ήδη ξεκινήσει.
  7. Η Ελλάδα μέσω της συμφωνίας MDCA γίνεται “asset” του ΝΑΤΟ στην προστασία της Ν.Α. του Πτέρυγας.
  8. Τέλος υπάρχει σοβαρή απόκλιση από την δωρεάν βοήθεια «μαμούθ»  των ΗΠΑ, όπως είχε σαφώς προπαγανδιστεί από τα ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Οι δύο χώρες  επιβεβαίωσαν εκ νέου τη σημασία  της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της διμερούς στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας. Επανέλαβαν τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να διασφαλίσουν και να προστατεύσουν από κοινού την ασφάλεια, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα των χωρών τους, αντίστοιχα. Υπογράμμισαν, επίσης, τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας μέσω των προσπαθειών στρατιωτικού εκσυγχρονισμού της Ελλάδας.

Προσβλέπουν δε στη συνέχιση της συνεργασίας για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, όπως τα μαχητικά F-35 και, στο πλαίσιο της EDA περί πλεονάζοντος υλικού, αεροσκάφη C-130H και μαχητικά πλοία τύπου LCS.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα συζήτησαν για πιθανά αμοιβαία οφέλη από τον από κοινού σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή φρεγατών κλάσης Constellation, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών οφελών για τα ελληνικά ναυπηγεία και τη συνεργασία μεταξύ των οικοσυστημάτων αμυντικής καινοτομίας των δύο χωρών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαίνεσαν την Ελλάδα για την υπέρβαση της δέσμευσης που είχε αναλάβει στη Σύνοδο Κορυφής της Ουαλίας, δαπανώντας άνω του 3,5% του ΑΕΠ της για την άμυνα, με άνω του 45% αυτού του ποσού να χρησιμοποιείται για την αγορά σημαντικού εξοπλισμού και για τον εκσυγχρονισμό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν τη συνεχιζόμενη επιτυχία της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), η οποία αυξάνει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει τη νοτιοανατολική του πτέρυγα και παρέχει στρατηγικά σημαντική πρόσβαση, διευκολύνσεις και δυνατότητα διέλευσης για τις αμερικανικές δυνάμεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισαν τα έργα βελτίωσης των υποδομών στη Σούδα, τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές.

Η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες υπογράμμισαν τον αυξανόμενο αριθμό αμερικανικών δυνάμεων που συνεργάζονται σε κλίμα αλληλεγγύης με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μέσω συνδυασμένων πολυμερών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων για την υποστήριξη της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ελλάδα υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία του Λιμένος της Αλεξανδρούπολης ως ζωτικής σημασίας κόμβου υλικοτεχνικής υποστήριξης, ενέργειας και αλυσίδας εφοδιασμού.»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ