Ν.Δένδιας: «H εποχή των αυτοκρατοριών αποτελεί παρελθόν - Η Τουρκία έχει νεοοθωμανικές φιλοδοξίες»

Ο Νίκος Δένδιας στην Ειδική Έκδοση για το 2021 του Επενδυτικού Οδηγού για την Ελλάδα αναφέρθηκε στην νεοοθωμανικές φιλοδοξίες που παρουσιάζει η Τουρκία.

«Η στρατηγική μας δεν είναι απάντηση στην κλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που προκαλείται από τις νεοοθωμανικές φιλοδοξίες της Τουρκίας και τις προσπάθειές της να οικοδομήσει μια σφαίρα επιρροής στην περιοχή, που προσπαθούν να προσομοιώσουν, αν και ανεπιτυχώς, την πολιτική εξουσίας του 19ου αιώνα» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών. 

«Η επιστροφή σε παλιούς τρόπους αντιμετώπισης της διεθνούς πολιτικής, όπως ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν να κάνουν σήμερα, δεν είναι πλέον εφικτή. Η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει, όπως και η εποχή των αποκλειστικών σφαιρών επιρροής» επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας

«Η Ελλάδα γέφυρα συνεργασίας» 

Φιλοδοξία της Ελλάδα είναι να λειτουργήσει σαν γέφυρα συνεργασίας, αφενός μεταξύ των Βαλκανίων και της υπόλοιπης Ευρώπης και, αφετέρου μεταξύ της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών. 

Ο κ. Δένδιας υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να ενισχύσει τη συνεργασία με όλες τις χώρες εταίρους και συμμάχους, με στόχο την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ανάγκη εντατικοποίησης και της πολυμερούς διπλωματίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων και σημειώνει χαρακτηριστικά πως «η εποχή των αυτοκρατοριών έχει τελειώσει».

«Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως η οικονομία, η ενέργεια, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, ακόμη και η πολιτική προστασία σε μια γεωγραφική περιοχή που εκτείνεται από την Ευρώπη έως τον Κόλπο», αναφέρει και τονίζει πως η Ελλάδα δεν χτίζει συμμαχίες ενάντια σε κανέναν και δεν αποκλείει κανέναν υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

«Η Ελλάδα υποστηρίζει την πολυμερή συνεργασία»

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η πρόσφατη πανδημία ανέδειξε ότι οι χώρες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν μόνοι τους παγκόσμιες προκλήσεις, και προσθέτει πως η Ελλάδα υποστηρίζει την πολυμερή συνεργασία. 

«Ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή, ή πιο πρόσφατα όπως ανακαλύψαμε, παγκόσμιες πανδημίες, είναι παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν παγκόσμιες λύσεις. Επομένως, η πολυμέρεια δεν είναι μόνο η προτιμώμενη λύση. Είναι η μόνη λύση».
 
Προσθέτει βέβαια ότι αυτό δε σημαίνει απαραίτητα και το τέλος των διμερών σχέσεων, και αναφέρει την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει το υπουργείο Εξωτερικών στην οικοδόμηση διμερών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας τόσο με τους εταίρους της στην ΕΕ και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο.
 
«Επιπλέον, στόχος μου είναι να ενισχύσω τους υφιστάμενους ισχυρούς δεσμούς με τους παραδοσιακούς συμμάχους, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, αλλά και να προσεγγίσω χώρες που έχουν αυξημένο αποτύπωμα σε παγκόσμιες υποθέσεις, όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς , και την Αυστραλία», επισημαίνει. «Θέλουμε να οικοδομήσει σχέσεις με άλλα μέρη του κόσμου που δεν θεωρούνταν παραδοσιακά ως προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στα γαλλόφωνα μέρη της Αφρικής, τα οποία αποτελούν πολιτική επιλογή για την Ελλάδα, καθώς θέλουμε να επενδύσουμε περισσότερο στις σχέσεις μας με το γαλλόφωνο κόσμο γενικά».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV