Τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα, περί μεγάλης Αλβανίας,  απαντώντας σε ερώτηση της Χρυσής Αυγής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Τσιάρας, της χαρακτήρισε ατυχής.

 «O κ. Μπερίσα, σε μία συγκυρία, όπου ο γειτονικός λαός έχει κάθε λόγο να εορτάζει μία ιστορική για την πορεία του επέτειο, έθεσε σε αμφιβολία την προσήλωση της κυβέρνησής του στην οικοδόμηση δεσμών αμοιβαίας εμπιστοσύνης, φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές προς την Αλβανία χώρες και ειδικότερα την Ελλάδα.

Το προκλητικό περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών καθίσταται έτι περαιτέρω ακατανόητο, δεδομένης της σταθερά εκπεφρασμένης θέσεως σειράς ελληνικών κυβερνήσεων υπέρ της ενίσχυσης των δεσμών, που διαχρονικά συνδέουν τους δύο λαούς, αλλά και την υποστήριξη και αρωγή που έχει -και εξακολουθεί να- προσφέρει η Ελλάδα στην γείτονα χώρα, σε περιόδους,  που η τελευταία δοκιμάστηκε, σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ανέφερε απαντώντας στην Βουλή ο κύριος Τσιάρας.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές της και εργάζεται εντατικά γι’ αυτές.

Υπογραμμίζω, ωστόσο, ότι οι αρχές της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής αξιοπρέπειας είναι απαραβίαστες.

Η άμεση και αποφασιστική αντίδραση, συνεπώς, της χώρας μας, στις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις, ήταν αναγκαία και αναπόφευκτη.

Το πώς αντιλαμβάνεται η Ελλάδα τον σεβασμό αυτό, επεχείρησε να καταδείξει στην συνέντευξη, που παραχώρησε προ ημερών ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλος, στην αλβανική εφημερίδα «Panorama».

Σημαντικό τμήμα της συνεντεύξεως του αφιερώθηκε, ως ήταν φυσικό, στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα της Αλβανίας.

Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο εμείς αντιλαμβανόμεθα τον Ελληνισμό της γειτονικής χώρας, ο οποίος όχι μόνο δεν ευρίσκεται στο περιθώριο, αλλά έχει κατακτήσει, με σκληρή δουλειά και αγώνα, πρωταγωνιστικό ρόλο στην βελτίωση του επιπέδου της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Αλβανίας.

Σημείωσε, επίσης, ότι ένας από τους βασικούς λόγους της στρατηγικής και αταλάντευτης υποστήριξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, είναι η Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

2. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην πρόσφατη Έκθεση Προόδου της για την Αλβανία (10.10.2012),  πρότεινε τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας για ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Επιτροπή, ωστόσο, συναρτά τη χορήγηση του καθεστώτος αυτού, με την πλήρη συμμόρφωση από πλευράς Αλβανίας με τα γνωστά πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Στα κριτήρια αυτά, ως γνωστόν, περιλαμβάνεται αφενός η κατοχύρωση και προστασία των μειονοτικών δικαιωμάτων αφετέρου δε, η ολοκλήρωση των κρίσιμων προτεραιοτήτων που απομένουν, στις οποίες περιλαμβάνονται οι τομείς της Δικαιοσύνης, της Δημόσιας Διοίκησης, της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και του Κράτους Δικαίου.

Η Ελλάδα υποστηρίζει πάντοτε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η χώρα αυτή θα ολοκληρώσει τις  απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», κατέληξε.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ