Σε εσωκομματικές διεργασίες ο ΣΥΡΙΖΑ. Με κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Αυγή έγινε γνωστή η συγκρότηση ενός νέου εσωκομματικού «ρεύματος ιδεών».

Λέγεται Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (Ρ.ΕΝ.Ε). Η νέα κίνηση στηρίζεται από στελέχη σε όλη τη χώρα. Τα μέλη της προέρχονται από την προεδρική Κίνηση Μελών.  Βασικά στελέχη της είναι ο πρώην γραμματέας του κόμματος Παναγιώτης Ρήγας, ο ΠΑΣΟΚογενής Αντώνης Κοτσακάς και ο «επικεφαλής» των μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Σκορίνης.

 Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε, η ΡΕΝΕ υποστηρίζει ότι: «Η διακυβέρνηση της ΝΔ χρησιμοποιεί ακόμη και την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για να επιβάλλει πολιτικές που διευρύνουν τις ανισότητες, οδηγούν σε αδιέξοδο την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις και απαξιώνουν το Κοινωνικό Κράτος. Συνδυάζουν τον νεοφιλελευθερισμό, ως προς το περιεχόμενο της οικονομικής τους πολιτικής με την ακροδεξιά αντίληψη ως προς τον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την καταστολή, ενώ επαναφέρουν το κομματικό κράτος. Η πολιτική αυτή οδηγεί στην κοινωνική έκρηξη.»

Οι πολιτικοί άξονες του νέου εσωκομματικού ρεύματος είναι:

-Η έμφαση στην ανάγκη εμβάθυνσης του προγραμματικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κείμενο αναφέρεται σχετικά: «Η προγραμματική μας πρόταση που βρίσκεται σε επεξεργασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επηρεαστεί μόνο από την κυβερνητική εμπειρία. Πρέπει να επικεντρωθεί και στα νέα μεγάλα ζητήματα του αύριο που αφορούν τις διεργασίες της, εν εξελίξει, 4ηςβιομηχανικής επανάστασης, τη βιοηθική, την τεχνολογία.»

-Η υποστήριξη στη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η διατήρηση της τοποθέτησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά. Η ΡΕΝΕ επισημαίνει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διεύρυνση, το μετασχηματισμό και τη μετεξέλιξη του κόμματος σε βασικό κορμό των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων του ελληνικού λαού.» Προσθέτει όμως: «Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αποτελεί ισχυρή δύναμη στο χώρο της ευρωπαϊκής αριστερής, προοδευτικής, ριζοσπαστικής και δημοκρατικής σκέψης κι ως εκ τούτου οφείλει να διαμορφώσει τη νέα μεγάλη κυβερνητική αριστερά ώστε, αναλαμβάνοντας την κυβερνητική ευθύνη, να αλλάξει όσα στοιχειώνουν την κοινωνία και την πατρίδα μας.»

-Η πρωτοκαθεδρία του κόμματος στη χάραξη της πολιτικής. Κατά τη ΡΕΝΕ, το κόμμα πρέπει να διακρίνεται για τη δημοκρατική λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του, να ενισχύει το αξιακό πλαίσιο συνύπαρξης των μελών του κόμματος, προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον και να ενισχύει την αξιοκρατία, καθώς και να επεξεργάζεται συλλογικά και με τρόπο αξιόπιστα επιστημονικό το κυβερνητικό του πρόγραμμα.

-Η προτεραιότητα στην «αξιακή εμφάνιση του κόμματος στην κοινωνία». Στέλεχος της τάσης με το οποίο συνομίλησε το CNN Greece, είπε ότι αυτός ο άξονας δεν συνδέεται με ζητήματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το προηγούμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ