Η κολοσσιαία προμήθεια των 3 δισ. ευρώ για τον «Θόλο» ή «Ασπίδα του Αχιλλέα» ή οποιοσδήποτε άλλος πομφολυγώδης χαρακτηρισμός έχει δοθεί στην απόφαση να αναλάβει το Ισραήλ την αντιαεροπορική άμυνα της χώρας, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την συνωμοσία υποκλοπών και παρακολουθήσεων που ακούει στο όνομα «Predator».

Κεντρικό και κοινό πρόσωπο σε αυτήν την υπόθεση είναι ιδρυτής της εταιρείας Kestrel SA, Σταύρος Κομνόπουλος (στην μέση της βασικής φωτό) ο οποίος τυγχάνει και αντιπρόσωπος της ισραηλινής Rafael Advanced Defense Systems και Aeronautics Defense Systems, στην Ελλάδα.

Κοινός τόπος: Το Predator!

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που «εγκατέστησε» την ομάδα του επίσης ισραηλινού συστήματος υποκλοπών και παρακολουθήσεων Predator στην Ελλάδα το 2020!

Είναι ο ίδιος άνθρωπος που εμπλέκεται αποδεδειγμένα σε δωροδοκίες και χρηματισμούς κρατικών αξιωματούχων (Α.Κάντας) και βουλευτών (Γ.Καρατζαφέρης), είναι ο ίδιος άνθρωπος για τον οποίο ο Α.Παπανδρέου είχε διατάξει την ΕΥΠ και έκανε έρευνα γι αυτόν, δεδομένων των στενών σχέσεων του με την δικτατορία (ΕΑΤ/ΕΣΑ) και οργανωμένων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από τότε.

Μεταξύ των ανθρώπων που αναφέρονταν σε αυτή την έκθεση ήταν ο Σταύρος Κομνόπουλος καθώς και ο συνεταίρος του Αλέξανδρος Τσάτσος, εξάδελφος του Τσάτσου της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Όπως αποκαλύπτεται, ο Σ.Κομνόπουλος είχε υπηρετήσει τη θητεία του στο ΕΑΤ – ΕΣΑ και βρισκόταν κοντά στον υπουργό Αθλητισμού της Επταετίας, Κώστα Ασλανίδη.

Σήμερα, όχι απλώς ανήκει στην παρακρατική ομάδα των ξένων πρακτόρων που εγκατέστησαν και λειτουργούσαν το σύστημα Predator αλλά αυτονόητο και αποδεδειγμένο ότι χρησιμοποίησε και το Predator για να παρακολουθήσει την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία της χώρας που εμπλέκονταν με την προμήθεια των ισραηλινών όπλων από την κυβέρνηση Νετανιάχου:

Τα συστήματα Spike NLOS, το σύστημα ρουκετών PULS και βάσει της απόφασης του ΚΥΣΕΑ χθες, των α/α συστημάτων Spyder All in One και το David’s Sling της Rafael.

Είναι αυτός που έφερε το Predator στην Ελλάδα: Ο Ισραηλινός και πρώην στέλεχος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Rotem Farkash που δημιούργησε το λογισμικό εγκαταστάθηκε το 2020 στο Παλαιό Φάληρο (οδού Πρωτέως 1) σε διαμέρισμα που ανήκει στην πρώην βουλευτή της ΝΔ, Γεωργία Μαρτίνου.

Το ενοίκιο του διαμερίσματος του Rotem Farkash και την εγγύηση την πλήρωσε η εταιρεία Kestrel SA και το ίδιο έκανε και με άλλα στελέχη της Intellexa.

Ποιος βρήκε το διαμέρισμα και ποιος πλήρωνε το ενοίκιο; Μα, η ίδια η εταιρεία Kestrel SA του Σ.Κομνόπουλου και μιας άλλη πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, η εταιρεία του ομίλου RAFNAR HELLAS ΙΚΕ του ανιψιού του Σ.Κομνόπουλου, του Παναγιώτη Ταμβακίδη που μέχρι το 2023 ήταν αντιπρόεδρος της ΚΕΣΤΡΕΛ ΑΕΒΕ, με τον οποίο μάλιστα έχουν την ίδια έδρα.

Σύμφωνα με ιδιωτικό συμφωνητικό που αποτελεί υλικό της δικογραφίας, η εταιρείας-φορέας του Predator του Intellexa έλαβε ακόμα και την εγγύηση των μισθωμάτων από την εταιρεία RAFNAR HELLAS ΙΚΕ, που συνδέεται άμεσα με την Kestrel του Σταύρου Κομνόπουλου.

Πως πιστοποιείται αυτό; Από το γεγονός ότι δηλώναν την ίδια έδρα στη Λ.Κηφισίας και ότι εκείνη την περίοδο αντιπρόεδρος της Kestrel του κ.Κομνόπουλου, ήταν ο συγγενής του, κ. Παναγιώτης Ταμβακίδης, ο οποίος ακριβώς την ίδια περίοδο ήταν διαχειριστής και μέτοχος της εταιρείας RAFNAR HELLAS ΙΚΕ.

Ποιοι πληρώνουν ενοίκια και εγγυήσεις σε μια ξένη εταιρεία στην Αθήνα; Μα αυτοί που είναι πραγματικοί αντιπρόσωποί της στην Ελλάδα!

Δηλαδή ο Σταύρος Κομνόπουλος (στην κεντρική φωτό, κάτω), ο άνθρωπος πίσω από την πώληση των ισραηλινών συστημάτων, ήταν ο πραγματικός αντιπρόσωπος του Predator στην Ελλάδα!

Σημειώνεται ότι ο Tal Dilian και στελέχη της Intellexa καταδικάστηκαν πρωτόδικα στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2026 για την παράνομη χρήση του λογισμικού, ενώ ο ίδιος έχει λέει ότι αυτός δεν το χρησιμοποιούσε παρά μόνον το είχε πουλήσει στην ελληνική κυβέρνηση!

Ποιος βοήθησε την Intellexa να δημιουργήσει την κατάλληλη υποδομή στην Ελλάδα και να έρθει σε επαφή με τους κυβερνητικούς παράγοντες για να πουλήσει το λογισμικό, λειτουργώντας ως “διευκολυντής” (enabler) των δραστηριοτήτων της; Ο Σταύρος Κομνόπουλος!

Ποιος κατάφερε να πουλήσει το 2022-23, το ισραηλινό σύστημα Spike NLOS της Rafael Advanced Defense Systems στον Ελληνικό Στρατό; Ο Σταύρος Κομνόπουλος!

Ποιος πούλησε το πυραυλικό σύστημα PULS πριν τρεις μήνες στην Ελλάδα; Ο Σταύρος Κομνόπουλος!

Ποιος είναι ο αντιπρόσωπος της εταιρείας που ωφελήθηκε περισσότερο από την χθεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τα α/α συστήματα Spyder All in One και το David’s Sling της Rafael; Ο Σταύρος Κομνόπουλος!

Τυχαίο; Όχι.

Η σχέση Σ.Κομνόπουλου, Μπίτζιου και Λαβράνου των βασικών στελεχών INTELLEXA και Κrikel , αποδεικνύει παράλληλα, πως και οι τρείς τους είχαν λόγους να παρακολουθούν συγκριμένους στόχους, που είτε χειριζόντουσαν αμυντικές προμήθειες, διαγωνισμούς και συμβάσεις, είτε χειριζόντουσαν δικαστικές τους υποθέσεις, είτε ερευνούσαν δημοσιογραφικά τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις για συστήματα ασφαλείας και αμυντικά συστήματα, στους οποίους εμπλέκονταν οι επιχειρηματίες.

Και πάνω απ’όλα ότι εργάστηκαν από κοινού για την ανάληψη από εταιρείες του Ισραήλ και κυρίως από την  Rafael Advanced Defense Systems Aeronautics Defense Systems του κολοσσιαίου project αντικατάστασης των υπαρχόντων, αμερικανικών, ρωσικών, γαλλικών και γερμανικά αντιαεροπορικών αντιαεροπορικών συστημάτων! 

Αυτούς αφορά η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αγορά των ισραηλινών όπλων.

Υπάρχει κατάθεση (δεν θα αναφέρουμε το όνομα για λόγους ασφαλείας του ατόμου) στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Αγγελική Τριανταφύλλου όπου αναφέρονται τα εξής: «Ο ΣΑΧΑΚ ΑΒΝΙ (σ.σ. ο Ισραηλινός «εκπρόσωπος» του Predator στην Ελλάδα) συνάντησε αρχικά στην Ελλάδα τον επιχειρηματία, γνωστό μεσάζοντα επί σειρά ετών στην πώληση οπλικών συστημάτων, κ. ΣΤΑΥΡΟ ΚΟΜΝΟΠΟΥΛΟ που πιθανολογώ ότι θα μπορούσε να υποβοηθήσει την έρευνα σας ή άλλος συνεργάτης του».

»Ο κ. ΚΟΜΝΟΠΟΥΛΟΣ ας σημειωθεί ότι ασχολήθηκε, σύμφωνα με τις πηγές μου, μόνο για το σκέλος της προμήθειας του συστήματος με τα βιομετρικά στοιχεία κι αργότερα αποσύρθηκε χωρίς συμμετοχή σε οποιαδήποτε ύποπτη ενέργεια.

Ο κ. ΚΟΜΝΟΠΟΥΛΟΣ φέρεται να είχε πολύχρονη συνεργασία με ισραηλινούς επιχειρηματίες και να είχε παλαιότερη σχέση με πολιτικούς από την συγκεκριμένη χώρα».

Σύμφωνα με μαρτυρίες προσώπων που προέκυψαν στην πορεία της έρευνας μου κι επίσης επί του παρόντος δεν θέλω να κατονομάσω, ο κ ΚΟΜΝΟΠΟΥΛΟΣ συνέστησε στον κ ΑΒΝΙ για την προώθηση των επιχειρηματικών σχεδίων του, τον επιχειρηματία ΦΕΛΙΞ ΜΠΙΤΖΙΟ που ήταν πρώην διευθύνων σύμβουλος της κεντρικής θυγατρικής εταιρείας του αμερικανικού ομίλου Libra στην Ελλάδα και τον οποίο γνώριζε πολλά χρόνια.

Η πρόταση να έλθουν σε επαφή οι κ.κ. ΑΒΝΙ και ΜΠΙΤΖΙΟΣ φαίνεται να υπήρξε επειδή ο δεύτερος γνώριζε επί πολλά έτη τον επιχειρηματία κ. ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΒΡΑΝΟ που είχε πωλήσει το σύστημα ψηφιακών επικοινωνιών Tetra —Sepura στην ΕΛΑΣ.Ο κ. Φ. ΜΠΙΤΖΙΟΣ έδινε διαρκώς παρόν στα γραφεία της εταιρείας «KRIKEL» τα οποία βρίσκονταν κοντά στα γραφεία ταυ ΟΤΕ στο Μαρούσι».

Η εταιρεία ΚRΙΚΕL φέρεται να έχει αναλάβει την συντήρηση του συστήματος TETRA στην ΕΛΑΣ και ανήκει ουσιαστικά στον κ ΛΑΒΡΑΝΟ»!

Στις 19 Δεκεμβρίου του 2022 ο κ. Κομνόπουλος κλήθηκε να καταθέσει στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Αγγελική Τριανταφύλλου, και απέκρυψε πως η ΚΕΣΤΡΕΛ ήταν εκείνη που παρείχε στέγη στον δημιουργό του Predator Ρότεμ Φάρκας και πως ήταν εκείνη που μέσω της RAFNAR εγγυήθηκε για την εγκατάσταση της Intellexa στο Ελληνικό, κάτι για το οποίο υπάρχουν και έγγραφες αποδείξεις όπως το μισθωτήριο, αλλά και μαρτυρία του ιδιοκτήτη.

Ειδικότερα, όταν ρωτήθηκε από την εισαγγελέα ο κ. Κομνόπουλος, απάντησε σχετικά:

-Γνωρίζετε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες Σαχακ Αβραάμ Αβνί και Τάλ Ντίλιαν;.

«Δεν τους γνωρίζω»

-Έχετε συνεργαστεί ποτέ με εταιρείες αυτών ή με άλλες εταιρίες εδρεύουσες στο Ισραήλ;.

«Με τους ίδιους δεν έχω συνεργαστεί. Από όσο θυμάμαι, είχα συνεργαστεί πριν πολλά χρόνια με κάποιες ισραηλινές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η ΕΙΒΙΤ, για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών, η TADIRAN και η ΕιΟΡ.»

-Τον κ. Φέλιξ Μπίτζιο, πως τον γνωρίζετε;

«Τον γνωρίζω πολλά χρόνια. Θέλαμε να συνεργαστούμε σε επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών. Αυτό έγινε πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου. Ωστόσο, δεν συνεργαστήκαμε ούτε σε αυτόν τον τομέα ούτε σε άλλον».

Τον κ. Λαβράνο τον γνωρίζετε;

«Κοινωνικά μόνο. Είχαμε συναντηθεί σε μία κοινωνική εκδήλωση. Δεν έχω ποτέ συνεργαστεί μαζί του ούτε έχουμε προσωπικές σχέσεις»

Δηλαδή ο Σ.Κομνόπουλος είπε αυταπόδεικτα ψέματα στην ανάκριση, βέβαιος ότι είχε την υψηλή κυβερνητική κάλυψη: Απέκρυψε πως συνεργάσθηκε με τον Φέλιξ Μπίτζιο στην εγκατάσταση της Intellexa στο Ελληνικό και για την εγκατάσταση του Predator στην Ελλάδα με την φιλοξενία του δημιουργού του, Ρότεμ Φάρκας, βασικό προγραμματιστή και δημιουργό του Predator και ιδρυτή της εταιρείας Cytrox.

Και φαίνεται ότι είχε δίκιο σε ότι αφορά την κυβερνητκή κάλυψη: Στο πόρισμα του εισαγγελέα Αχιλλέα Ζήση δεν γίνεται πουθενά λόγος ούτε για τον Σταύρο Κομνόπουλο, ούτε για τον Ρότεμ Φάρκας, ούτε για την εταιρεία ΚΕΣΤΡΕΛ, ενώ από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Γιατί;

Μα γιατί δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν στην προμήθεια των συστημάτων του Spike NLOS (800 εκατ.), του ρουκετοβόλου PULS και των αντιαεροπορικών/αντιβαλλιστικών συστημάτων Spyder All in One και  David’s Sling της Rafael ύψους 2 δισ. ευρώ που αντιπροσώπευε εδώ ο Σ.Κομνόπουλος με την Kestrel!

Δικαστικά ερευνώμενος για κατασκοπεία και για παρακρατική δραστηριότητα δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει (έστω και αν η σύμβαση είναι διακρατική) έναν κατασκευαστικό οίκο. Έστω και αν η σύμβαση είναι διακρατική.

Και ο Σ.Κομνόπουλος κάπως έτσι γλίτωσε μέχρι στιγμής την καταδίκη του, όπως συνέβη με τους λοιπούς που καταδικάστηκαν πρωτοδίκως.

Και είναι η τρίτη φορά που γλιτώνει εδώλια και καταδίκες, αποδεικνύοντας ότι μια «αόρατη δύναμη» τον προστατεύει κάθε φορά που πιάνεται στην φάκα:

Η πρώτη φορά ήταν στο σκάνδαλο των δωροδοκιών του αναπληρωτή διευθυντή της ΓΔΑΕΕ Α.Κάντα (συμπτωματικά η ίδια υπηρεσία θα υπογράψει και τώρα το συμβόλαιο αγοράς των αντιαεροπορικών συστημάτων).

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε στους ανακριτές ο Α.Κάντας, αφ’ότου είχε συλληφθεί «Ο Σ. Κομνόπουλος μου έδωσε 400.000 ευρώ για το πρόγραμμα εξοπλισμού του Πολεμικού Ναυτικού με γαλλικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας MM40 Exocet Block2».

Για τα προγράμματα που ανατέθηκαν στις εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόταν ο κ.Κομνόπουλος το Ελληνικό Δημόσιο δαπάνησε περισσότερα από ένα δισ. ευρώ.

Κι αυτό μόλις για τρία προγράμματα: Tην απόκτηση πυραύλων αέρος-αέρος MICA και το υποστρατηγικό βλήμα cruise Scalp-ΕG, με τους οποίους εξοπλίστηκαν τα μαχητικά τύπου Mirage 2000-5 MK2 και την αγορά των πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Canadair CL-415.

Επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου η Kestrel του κ.Κομνόπουλου ανέλαβε μια σειρά από κρίσιμα προγράμματα ως αντιπρόσωπος της καναδικής Bombardier και της γαλλικής MBDA.

Το 1998 κέρδισε το συμβόλαιο των πυροσβεστικών αεροσκαφών και ανέλαβε να προμηθεύσει την Πολεμική Αεροπορία με αεροσκάφη Canadair τύπου CL-415 αντί 228,2 εκατ. ευρώ.

Το 2000 ο κ. Κομνόπουλος υπέγραψε συμβόλαιο προμήθειας της Πολεμικής Αεροπορίας με αέρος-αέρος MICA και το υποστρατηγικό βλήμα cruise Scalp-ΕG που κόστισαν 427,5 εκατ. ευρώ.

Το 2003, επί υπουργίας Γιάννου Παπαντωνίου, η Kestrel πέτυχε να ενεργοποιήσει την option του αρχικού συμβολαίου εξασφαλίζοντας ακόμη ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Κομνόπουλος, σύμφωνα με όσα λέει ο Α.Κάντας στην απολογία του, έδωσε στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών 400.000 ευρώ σε μετρητά, από το 2001 μέχρι το 2004, για την αγορά πυραύλων επιφανείας-επιφανείας τύπου Exocet MM-40 Block2  από το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο Α.Κάντας αποκαλύπτει ένα περιστατικό που συνέβη το 2000, όταν ο κ.Κομνόπουλος πήγε στο γραφείο του πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών, αλλά δεν πρόλαβε να συζητήσει τους όρους της συνδιαλλαγής «επειδή λιποθύμησε και για να συνέλθει έλαβε ένα χάπι».

Η δωροδοκία έγινε με δόσεις, αφού, όπως λέει ο Α.Κάντας, η παράδοση των χρημάτων γινόταν στου Παπάγου, κοντά στην Αγία Σκέπη.

Ενώ για τις λοιπές δωροδοκίες των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όχι απλώς καταδικάστηκαν άνθρωποι, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς πέθαναν τα επόμενα λίγα χρόνια από την ταλαιπωρία των διώξεων, φυλακίσεων κλπ. ο Σ.Κομνόπουλος, περιέργως γλίτωσε παρά το σαφές της κατάθεσης.

Η δεύτερη φορά που γλίτωσε ο Σ.Κομνόπουλος ήταν το σκάνδαλο Καρατζαφέρη, προέδρου του ΛΑΟΣ: Σε λογαριασμούς στο εξωτερικό του κ. Καρατζαφέρη εντοπίστηκαν ήδη περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι κατατεθειμένα σε τράπεζες οι οποίες εμπλέκονται σε μίζες από εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες περίεργες διαδρομές.

Σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων «η εισαγγελική έρευνα εντόπισε για την προμήθεια των ελικοπτέρων AS 332 CI Super Puma που προμηθεύτηκε το Ελληνικό Δημόσιο από την εταιρεία EUROCOPTER έναντι τιμήματος 21,04 δισ. δραχμών, προμήθεια 5,5 εκατ. ευρώ.

Προέκυψε ότι οι εταιρείες KESTREL και MALWERN, συμφερόντων Σταύρου Κομνόπουλου και Αλέξανδρου Τσάτσου, είναι οι μεσάζοντες στην επίμαχη σύμβαση.

Η εταιρεία Malwern έχει έδρα τον Παναμά και είναι αυτή που στέλνει χρήματα στην υπεράκτια του Γιώργου Καρατζαφέρη».

Η τράπεζα στην οποία διατηρούσε τον λογαριασμό η υπεράκτια, που έστειλε τα χρήματα (δύο εμβάσματα ύψους 1,6 εκατ. ευρώ το 2007 και το 2008) πιστώθηκε κατά το εισαγγελικό πόρισμα με το ποσό των 5,5 εκατ. ευρώ από το διάστημα 2002-2008 από τις λιβανέζικες εταιρείες με επωνυμίες COPSI SAL και MEDIFIN SAL.

Ο τελευταίος λογαριασμός ανήκε στον Λιβανέζο Omar Zeidan, ο οποίος είναι ο βασικός μέτοχος της EUROCOPTER.

Τελικά τον Δεκέμβριο του 2015 ο Γιώργος Καρατζαφέρης δικάστηκε και  καταδικάστηκε 12 μηνών με τριετή αναστολή και 10.000 πρόστιμο μόνο δυο πλημμελήματα για ανακριβή δήλωση «πόθεν έσχες» την τριετία 2010-2012.

Παράλληλα αθωώθηκε για για συμμετοχή στις off shore εταιρίες Catalina Ltd και Homeric TCI (με νόμο του 2010 απαγορεύεται συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρίες, ενώ αυτός τις είχε ιδρύσει πολλά χρόνια ενωρίτερα από την ισχύ του νόμου.)

Να σημειώσουμε και κάτι φαινομενικά άσχετο, αλλά εν τέλει φαίνεται ότι και αυτό έχει την σημασία του και ίσως κρίσιμη: Ο Σ.Κομνόπουλος είναι εκ των ιδρυτών του ιδιωτικού νοσοκομείου Metropolitan που λειτούργησε το 2001 με συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της «Περσεύς Υγειονομική Μέριμνα Α.Ε.» (Metropolitan Hospital).

Ο επιχειρηματίας Σταύρος Κομνόπουλος και η Kestrel International Consultants είχαν κομβικό ρόλο στην κεφαλαιακή και επιχειρηματική εκκίνηση του έργου, εισφέροντας τεχνογνωσία και πόρους για την ανάπτυξη της κλινικής στο Νέο Φάληρο. 

Οι πόροι, προέρχονται φυσικά από τις «αμοιβές» για την εκπροσώπηση των γαλλικών συστημάτων της εποχής.

Το 2017 η CVC Capital (2017) (μέσω του CVC Fund VI) απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της «Περσεύς». Κάπου εδώ συναντώνται και οι δρόμοι Κομνόπουλου και CVC. 

Τα λοιπά σε επόμενο σημείωμα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ