22 Ιουνίου 1941 – Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα: 80 χρόνια από την γερμανική εισβολή στην ΕΣΣΔ

Πριν από 80 χρόνια, ο γερμανική Βέρμαχτ εισέβαλε στη Σοβιετική Ένωση. Η επίθεση και τα εκατομμύρια των νεκρών τιμώνται σήμερα σε πολλές πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες. Η καγκελάριος Μέρκελ μίλησε για «αιτία ντροπής» με την ευκαιρία της θλιβερής επετείου.

Ο Ρώσος ιστορικός Όλεγκ Μπουντνίτσκι υπενθύμισε σήμερα τα δεινά τα οποία υπέστη ο άμαχος πληθυσμός. Στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) έκανε λόγο για «τρομερές συνέπειες της εισβολής. Οι Γερμανοί θεωρούσαν τα κατεχόμενα εδάφη της Σοβιετικής Ένωσης περιοχή βαρβάρων, στην οποία μπορούσαν να συμπεριφερθούν όπως τους άρεσε.

Περίπου 7,4 εκατομμύρια άμαχοι σκοτώθηκαν. Υπήρχαν αδιάκριτοι πυροβολισμοί και απαγχονισμοί μπροστά στον πληθυσμό, καθώς και συλλογικές τιμωρίες για ενέργειες μαχητών της αντίστασης. Σχεδόν κάθε οικογένεια επηρεάστηκε από τα δεινά», τόνισε ο Μπούντνιτσκι.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ είχε ήδη ζητήσει την Παρασκευή μεγαλύτερη αναγνώριση στην Γερμανία των θυμάτων της Σοβιετικής Ένωσης κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε ομιλία του στο Γερμανορωσικό Μουσείο στο Βερολίνου είπε ότι «κανείς δεν θρήνησε περισσότερα θύματα σε αυτόν τον πόλεμο από τους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης - και όμως αυτά τα εκατομμύρια δεν έχουν καταγραφεί τόσο βαθιά στη συλλογική μνήμη αυτής της χώρας όπως απαιτούν τα βάσανά τους και η ευθύνη των Γερμανών. Ο γερμανικός πόλεμος ήταν δολοφονική βαρβαρότητα». Σήμερα κατέθεσε ένα στεφάνι για τα θύματα στο Σοβιετικό Μνημείο των πεσόντων του Βερολίνου.

 το εβδομαδιαίο podcast βίντεό της, η καγκελάριος Μέρκελ περιέγραψε την 80η επέτειο της ναζιστικής επίθεσης στην τότε Σοβιετική Ένωση ως «αιτία ντροπής. Η Γερμανία υποκλίνεται ταπεινά στους επιζώντες αυτού του επιθετικού πολέμου και είναι βαθιά ευγνώμων που τόσο πολλοί από αυτούς έτειναν χείρα συμφιλίωσης στη Γερμανία».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV