Η Ουκρανία ζήτησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να της δώσει μέρος ή και όλα από τα 183 άρματα μάχης LEO2A4 που διαθέτει ο ΕΣ προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει κατά των Ρώσων.

Πρόκειται για την ποσότητα των αρμάτων μάχης τα οποία ήταν η ενδιάμεση λύση και αγοράστηκαν 500.000€ το κομμάτι, μέχρι να έρθουν τα 170 Leopard 2HΕL.

Είναι κατασκευής της δεκαετίας το ’80 αλλά έχουν υποστεί εκσυγχρονισμό τη δεκαετία του ’90.

Μάλιστα πηγές του ΓΕΣ ανέφεραν πως δεν μπορούν να παραδοθούν όλα αλλά ένα μέρος τους!

Τα συγκεκριμένα άρματα αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ευάλωτα στα ρωσικά αντιαρματικά όπλα METIS και KORNET-E στις συγκρούσεις της πόλης  Αλ Μπαμπ όταν ο τουρκικό Στρατός έχασε περί τα 15 άρματα του τύπου από βολές των μαχητών του ISIS

Πιο συγκεκριμένα η Ουκρανία κάλεσε σήμερα (19.1.2023) τους δυτικούς συμμάχους της, ανάμεσά τους και την Ελλάδα «να ενισχύσουν σημαντικά» τις παραδόσεις εξοπλισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον στρατό της Ρωσίας.

Έκανε έκκληση σε 12 χώρες οι οποίες διαθέτουν άρματα μάχης Leopard 2 να της στείλουν άρματα αυτού του τύπου. Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα.

«Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις συμμαχικές χώρες που έχουν ήδη προσφέρει ή σκοπεύουν να προσφέρουν στρατιωτική βοήθεια, ζητώντας τους να ενισχύσουν σημαντικά τη συνεισφορά τους», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ολέκσι Ρέζνικοφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, αντίστοιχα.

Οι δύο υπουργοί κάλεσαν 12 χώρες, ανάμεσά τους την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Γερμανία, να προσφέρουν πιο γρήγορα στην Ουκρανία άρματα μάχης Leopard 2, διότι όπως ανέφεραν πρόκειται για: «μία από τις πιο πιεστικές και άμεσες ανάγκες» του ουκρανικού στρατού.

Η έκκληση αυτή γίνεται μία ημέρα πριν την κρίσιμη σύνοδο της ομάδας επαφής για την Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ