Ένα ακόμα χτύπημα στην ελληνική εξωτερική πολιτική ετοιμάζει η Άγκυρα, η οποία μετά την εξουδετέρωση της συμφωνίας αμυντικής συνδρομής των ΗΑΕ προς την Ελλάδα, σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και με την Σαουδική Αραβία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία έχει άρει την απαγόρευσή που είχε επιβάλει σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ πριν από περισσότερα από δύο χρόνια, σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών του Κόλπου είναι τεταμένες.

Για τα ΗΑΕ είναι λογικό μετά τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων που θα πραγματοποιήσει το Άμπου Ντάμπι, στην Τουρκία.

Ως προς την Σ.Αραβία πρόκειται για κίνηση καλής θέλησης και η Άγκυρα έχει ήδη έτοιμη κίνηση επαναπροσέγγισης με το Ριάντ ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο, με τα ΗΑΕ.

Με την απόφαση αυτή, η Τουρκία έκανε ένα νέο βήμα προς τη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου τα τελευταία χρόνια.

Η απόφαση για την άρση της απαγόρευσης λήφθηκε για το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (WAS), το επίσημο Πρακτορείο Ειδήσεων των Εμιράτων (WAM), καθώς και τις ιστοσελίδες των εφημερίδων της Σαουδικής Αραβίας “Riyadh, Okaz, Sabq” και των εφημερίδων των Εμιράτων “Al- Bayan” “Al-Ittihad”.

Η Τουρκία είχε αποκλείσει ειδησεογραφικούς ιστότοπους της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ στις αρχές του 2020 ως απάντηση στην απόφαση του Ριάντ και του Άμπου Ντάμπι να μπλοκάρουν τουρκικούς ιστότοπους.

Η τουρκική διπλωματία ετοιμάζει συναντήσεις Τούρκων αξιωματούχων με Σαουδάραβες ομολόγους τους και εν τέλει την σύναψη παρόμοιων με τα ΗΑΕ, συμφωνιών.

Άλλωστε μετά τα ΗΑΕ μία ακόμα χώρα που θα μπορούσε να στηρίξει την τουρκική λίρα με swap είναι η Σαουδική Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ