Η CIA εκπαιδεύει Ουκρανούς παραστρατιωτικούς «για να σκοτώνουν Ρώσους»

Ετοιμάζουν επιχείρηση «Stay behind» για την περίπτωση που οι Ρώσοι καταλάβουν ουκρανικά εδάφη με ρωσόφωνο πληθυσμό

H αμερικανική CIA οργανώνει τις ουκρανικές πολιτοφυλακές και τις παραστρατιωτικές ομάδες όπως και τις επίσημες ουκρανικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές δυνάμεις όταν αυτές επέμβουν στην Ουκρανία.

Η CIA επιδιώκει να πραγματοποιήσει άλλη μία επιχείρηση τύπου Αφγανιστάν όταν την δεκαετία του '80 εκπαίδευε και εξόπλιζε τους ισλαμιστές μουτζαχεντίν για να προκαλέσουν φθορά στις τότε σοβιετικές δυνάμεις.

Την είδηση επιβεβαιώνουν πέντε πρώην αξιωματούχοι πληροφοριών και εθνικής ασφάλειας που γνωρίζουν το πρόγραμμα όπως αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ.

 Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε το 2015, έχει ως έδρα μια άγνωστη δομή στις νότιες περιοχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με ορισμένους από αυτούς τους αξιωματούχους.

Οι δυνάμεις που έχουν εκπαιδευτεί από τη CIA θα μπορούσαν σύντομα να παίξουν κρίσιμο ρόλο στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, όπου τα ρωσικά στρατεύματα έχουν συγκεντρωθεί καθώς στην Δύση πιστεύουν ότι η Ρωσία δεν θα αντέξει για πολύ καιρό τις προκλήσεις στα σύνορά της και θα αναγκαστεί να επέμβει για να σώσει τους ρωσόφονους στην Ανατολική Ουκρανία (οι οποίοι δεν βρίσκονται μόνο στο Ντονέτσκ και στο Λουγκάνσγκ αλλά και στο Χάρκοβο και στην Οδησσό).

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν συνομιλίες για την ασφάλεια στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας στη Γενεύη, αλλά δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να καταλήξουν σε καμία συγκεκριμένη συμφωνία και μάλλον αυτό δεν θα γίνει ποτέ καθώς οι Αμερικανοί τα θέλουν όλα για να διατηρήσουν την παγκόσμια κυριαρχία στον πλανήτη.

Ενώ το κρυφό πρόγραμμα, το οποίο διοικείται από παραστρατιωτικούς που εργάζονται για το χερσαίο τμήμα της CIA - τώρα επίσημα γνωστό ως Ground Department - ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα μετά την ανάκτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και επεκτάθηκε υπό την κυβέρνηση Τραμπ, η κυβέρνηση Μπάιντεν το αύξησε περαιτέρω,  όπως είπε ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών σε επαφή με συναδέλφους στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους, το πρόγραμμα πολλών εβδομάδων, με έδρα τις ΗΠΑ, της CIA περιελάμβανε εκπαίδευση σε πυροβόλα όπλα, τεχνικές καμουφλάζ, καθοδήγηση στην ξηρά, τακτικές όπως «κάλυψη και κίνηση», πληροφορίες και άλλους τομείς.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αρνούνται ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της CIA ήταν, ή είχε ποτέ, επιθετικό προσανατολισμό αλλά αυτά είναι κυρίως φιλολογικές συζητήσεις.

«Ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι να βοηθήσει στη συλλογή πληροφοριών», είπε ένας σημερινός ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών.

Μία άλλη αμερικανική πηγή όμως έδωσε το πραγματικό «στίγμα» αυτής της επιχείρησης.

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπαιδεύουν μια εξέγερση», είπε ένας πρώην αξιωματούχος της CIA, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα έχει διδάξει στους Ουκρανούς πώς «να σκοτώνουν Ρώσους».

Το πρόγραμμα, το οποίο δεν φαίνεται να είχε ποτέ επισήμως στόχο την προετοιμασία για μια εξέγερση, περιλάμβανε εκπαίδευση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό. 

Εν ολίγοις οι Αμερικανοί θεωρούν βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα επικρατήσουν μέχρι την... Υπερδνειστερία και θέλουν να κάνουν χρήση του μεικτού πληθυσμού στις ουκρανικές περιοχές.

Να χρησιμοποιήσουν δηλαδή όσους νιώθουν εθνικά Ουκρανοί για να προξενούν συνεχείς και μόνιμες απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις σε μία επιχείρηση τύπου «Stay behind» όπως ακριβώς εκπαίδευαν κάποτε τις χώρες του ΝΑΤΟ τον καιρό του Ψυχρού Πολέμου.

Ένας άλλος πρώην αξιωματούχος της υπηρεσίας περιέγραψε τεχνικές πτυχές του προγράμματος, όπως το να δείξει στους Ουκρανούς πώς να διατηρούν ασφαλείς επικοινωνίες πίσω από τις γραμμές του εχθρού ή σε ένα «εχθρικό περιβάλλον πληροφοριών» ως πιθανή «εκπαίδευση δυνάμεων για να παραμείνουν πίσω».

Ο σημερινός ανώτερος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με οποιονδήποτε τρόπο «για να βοηθήσει σε μια εξέγερση».

«Οι προτάσεις ότι έχουμε εκπαιδεύσει μια ένοπλη εξέγερση στην Ουκρανία είναι απλώς ψευδείς», δήλωσε η Τάμι Θορπ, εκπρόσωπος της CIA αλλά πόσο μπορεί να πιστέωψει κάποιος μία εκπρόσωπο μίας υπηρεσίας που έχει ως βασικό «μότο» της το «deny everything»;

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν μια μεγάλης κλίμακας ρωσική εισβολή, σύμφωνα με πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Ωστόσο, εκπρόσωποι και των δύο χωρών πιστεύουν επίσης ότι η Ρωσία δεν θα μπορέσει να διατηρήσει νέα εδάφη επ' αόριστον λόγω της σκληρής αντίστασης των Ουκρανών ανταρτών, σύμφωνα με πρώην αξιωματούχους.

Αυτό θα εξαρτηθεί από έναν παράγοντα. Πόσοι είναι οι ρωσόφωνοι στο μείγμα του πληθυσμού και πόσοι διαθέτουν ρωσική εθνική συνείδηση.

Η αλήθεια είναι ότι στις απογραφές αυτό δεν φαίνεται γιατί πολλοί φοβούνται να το δηλώσουν.

 

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV