Μ1117: Ήρθαν τα πρώτα 44 οχήματα οχήματα αναγνώρισης του ΕΣ - Ποια οχήματα αντικαθιστούν (φωτό)

O EΣ θα παραλάβει συνολικά 1200 τροχοφόρα οχήματα με ενέργειες της προηγούμενης στρατιωτικής ηγεσίας

Τα πρώτα μεταχειρισμένα Μ1117 από τα αμερικανικά αποθέματα παρέλαβε επίσημα ο Ελληνικός Στρατός και ενισχύεται με τροχοφόρα οχήματα αναγνώρισης ξεκινώντας έτσι το πρόγραμμα αντικατάστασης των HMMWV και των Mercedes-Benz G-Class.

Τα HMMWV έχουν σοβαρό πρόβλημα στην κίνησή τους, καθώς το πρόγραμμα τοποθέτησης πρόσθετης θωράκισης με πλάκες της Plasan Sasa προ 20ετίας, περίπου, δεν προέβλεψε αναβάθμιση των κινητήρων με αποτέλεσμα να «σέρνονται» κυριολεκτικά, ενώ τα Mercedes-Benz G-Class ξεκινούν την ολική απόσυρσή τους την ερχόμενη άνοιξη μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας στις ΕΔ.

Σε τελετή που έγινε σήμερα στο 301 Εργοστάσιο Βάσης στους Αγίους Αναργύρους παρουσιάστηκαν σε «ελληνικά» χρώματα ενώ υπήρχε και ένα έτοιμο με πλήρη οπλισμό, δηλαδή βομβιδοβόλο 40 χιλιοστών ΜΚ19, βαρύ πολυβόλο 12,7 και ελαφρύ πολυβόλο Μ249 σε έστορα στο πλάι του πυργίσκου.

Βασικά σε υπηρεσία θα είναι τα περισσότερα οχήματα με ένα Μ249 των 7,62 χλστ.

Η υλοποίηση της προμήθειας των αμερικανικών οχημάτων είναι έργο του τ.Α/ΓΕΣ Γ.Καμπά, του τ.υπαρχηγού  ΓΕΣ, αντιστρατήγου Δ,Μπονόρα και του επιτελάρχη αντιστρατήγου Κ.Μασούρα, οι οποίοι όταν διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί δεν σκόπευαν να προχωρήσουν στην παραχώρηση TOMA Μ2Α3 στην Ελλάδα προς αντικατάσταση των «αρχαίων» Μ113, είχαν την  έμπνευση να ξεκινήσουν από «χαμηλά» την αντικατάσταση του, γενικά, «αρχαίου» τροχαίου υλικού του ΕΔ.

Τα  Μ1117 είναι σαφώς υψηλότερου κόστους συντήρησης, αλλά έχουν μεγαλύτερη επιβιωσιμότητα από τα Mercedes-Benz G-Class.

Δεν μεταφέρουν προσωπικό, άρα δεν είναι ΤΟΜΑ ή ΤΟΜΠ, αλλά μπορούν να εκτελέσουν αποστολές αναγνώρισης και να υποστηρίξουν, μέχρι ενός βαθμού, τις επιχειρήσεις του Πεζικού, του μεγάλου αδικημένου όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων των ΕΔ.

Τα πρώτα 44 οχήματα έφτασαν σιδηροδρομικώς από τη Γερμανία. H επόμενη παραλαβή των οχημάτων θα λάβει χώρα στις αρχές του νέου έτους.

Συνολικά ο ΕΣ θα προμηθευτεί περίπου 1200 M1117 Guardian.

Το Μ1117 αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90 και ήταν από τις πρώτες προσπάθειες των Αμερικανών να κατασκευάσουν ένα επιχειρησιακό όχημα με ικανή θωράκιση να αντέξει χτυπήματα από πυροβόλα όπλα και νάρκες.

Κατά το παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί σε αποστολές των ΗΠΑ σε Αφγανιστάν και Ιράκ και μπορεί να μεταφέρει 3-5 άτομα ως πλήρωμα

 Για την κίνηση του 4Χ4 αμαξώματος φροντίζει ένα ντίζελ μοτέρ 8,3 λίτρων με 260 άλογα, με τελική ταχύτητα στα 100 χλμ./ώρα.

Tα Guardian διαθέτουν προηγμένο σύστημα θωράκισης, με συνδυασμό κεραμικών υλικών εξωτερικά και αντιθραυσματικής επίστρωσης ισχυρή θωράκιση, που προσφέρει προστασία από έκρηξη νάρκης βάρους 5 κιλών καθώς και από βολή από αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).

Χάρη στα ειδικά λάστιχα τύπου “run flat”, είναι σε θέση να κινηθεί ακόμη και όταν δεχθεί πυρά. Μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι έχουν χαμηλό κόστος συντήρησης και τα ανταλλακτικά τους δεν είναι δυσεύρετα.

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV