Jaroslav Stefec: «Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο με την Ρωσία»

«Χρησιμοποιούν τον Covid-19 για απόσπαση της προσοχής του κοινού»

Μετά τις δηλώσεις του Βρετανού Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Σερ Νικ Κάρτερ περί πιθανής παγκόσμιας πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ (άρα και Κίνας στο πλευρό της Μόσχας) έρχονται δηλώσεις και από την Τσεχία που αναφέρουν πως η Συμμαχία προετοιμάζεται για ένοπλη σύγκρουση με την Ρωσία στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα ο Τσέχος στρατιωτικός αναλυτής Jaroslav Stefec έδωσε συνέντευξη στο Parlamentní list και είπε πως υπάρχουν εμφανή σημάδια πολέμου.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή, το κύριο χαρακτηριστικό της επικείμενης στρατιωτικής δράσης είναι η ισχυρή συγκέντρωση αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού και δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Προφανώς, αναφέρεται στις συνεχόμενες ροές πολεμικού υλικού και στρατευμάτων από την Αλεξανδρούπολη προς το Μπουργκάς (Πύργος) της Βουλγαρίας αλλά και την μεταφορά δυνάμεων στην Πολωνία και στις βαλτικές χώρες.

Σύμφωνα με τον Stefec, μπορεί να υπάρχουν τρεις εστίες σύγκρουσης: τα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, η Μαύρη Θάλασσα και η Ουκρανία. Σημειώνει επίσης ότι ο κίνδυνος πολέμου δεν ήταν ποτέ υψηλότερος από τη σύγκρουση στην Καραϊβική.

Ο αναλυτής τονίζει την ταχεία συσσώρευση παρουσίας του ΝΑΤΟ στη Μαύρη Θάλασσα, σημειώνοντας τις πρόσφατες «προγραμματισμένες ασκήσεις», τη μεταφορά στρατηγικών συστημάτων στην περιοχή, με άλλα λόγια τις προκλήσεις της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Το Donbass μπορεί να παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο στην υποκίνηση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης: ο τρόπος που εξελίσσεται η κατάσταση εκεί είναι η άμεση προετοιμασία για στρατιωτική δράση, είπε ο αναλυτής.

Τονίζει επίσης το φαινόμενο της «απόσπασης της προσοχής του κοινού» - όλοι είναι απασχολημένοι με τον COVID-19, πολύ λιγότερη σημασία αποδίδεται στη συγκέντρωση στρατιωτικού εξοπλισμού και τη μεταφορά προσωπικού στην Πολωνία, τη Ρουμανία και άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία όπως αναφέρει το defencenet.ru.

Η πολιτική των ΗΠΑ - "απίστευτη παραφροσύνη"

Σχολιάζοντας την πολιτική των ΗΠΑ, ο Yaroslav Shtefets σημείωσε ότι πρόκειται για «απίστευτη παραφροσύνη»:

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει μια ενεργή προετοιμασία για πόλεμο στην Ευρώπη και, όπως υποθέτω, τώρα αυτό θεωρείται ως ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για την κρίση, η οποία είναι απολύτως αναπόφευκτη για ολόκληρη τη Δύση. 

Όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά και για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες, οι οποίες έχουν βυθιστεί σε απίστευτη παραφροσύνη τόσο στην οικονομία όσο και ως προς τη δική τους ταυτότητα, ηθική, πολιτική και η δημοκρατία καθαυτή. 

Υποθέτω λοιπόν ότι ένα από τα πράγματα που λαμβάνεται υπόψη και που τώρα προετοιμάζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βορειοατλαντική συμμαχία - έναν πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία ", - αναφέρει ένα απόσπασμα της συνέντευξης στο Parlamentní list "inopressa".

Η Κίνα μπορεί να αποτρέψει τον πόλεμο

Όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο του Parlamentní listy πότε είναι πιθανό να ξεκινήσει η ένοπλη σύγκρουση, ο Στέφετς απάντησε ότι «μπορεί να ξεκινήσει γρήγορα, πιθανότατα αυτόν τον χειμώνα».

Σημείωσε επίσης ότι μπορεί να αποτρέψει αυτή τη σύγκρουση:

«Εάν η Κίνα καταστήσει σαφές ότι θα υπερασπιστεί τη Ρωσική Ομοσπονδία σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της. Έτσι, η Κίνα θα γινόταν σύμμαχος της Ρωσίας».

«Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θα απαντούσε κατηγορηματικά με στρατιωτικά μέσα σε ό,τι συμβαίνει και σε συγκεκριμένες προκλήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αφού η κινεζική ηγεσία, φυσικά, καταλαβαίνει ότι είναι οι επόμενοι στη σειρά. Εάν η Ρωσία ηττηθεί, η Κίνα είναι η επόμενη»

Ο αναλυτής υπενθυμίζει την πρόσφατα δημιουργηθείσα συμμαχία των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Αυστραλίας και του Καναδά ως «μια συμμαχία κατά της Κίνας».

Ο Στέφετς πιστεύει ότι όλες οι προαναφερθείσες περιοχές μπορούν να γίνουν πεδίο μάχης και αποκαλεί την είσοδο πλοίων του ΝΑΤΟ στα χωρικά ύδατα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (υποτίθεται ότι πρόκειται για τα ύδατα της Ουκρανίας) πρόκληση που μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα:

«Μπορεί να προκύψει μια κατάσταση που η Ρωσία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να απαντήσει με τη βία».

Η Ευρώπη θα υποφέρει

Ένα από τα κύρια σημάδια της επικείμενης σύγκρουσης, ο Stefetz βλέπει τη συγκέντρωση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και στις τρεις αναμενόμενες εστίες της σύγκρουσης και στην Ευρώπη συνολικά.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν τον πόλεμο στο έδαφος της Ευρώπης, ώστε να μην καταλήξουν στη χρήση στρατηγικών πυρηνικών όπλων (...). Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποφέρει περισσότερο. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος θα μας φανεί σαν λουλούδια, γιατί η κλίμακα της καταστροφής, εάν συμβεί σύγκρουση, στην Ευρώπη θα είναι τεράστια».

Google news logo Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις Instagram Subscribe button Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολουθήστε το defencenet.gr στο Instagram για να «δεις» τα πραγματικά γεγονότα σε άμυνα και ασφάλεια Youtube Subscribe button

DefenceNet TV