Εντός του επόμενου έτους οι Τούρκοι θα παραλάβουν το πρώτο από τα έξι υπερσύγχρονα υποβρύχιά τους Τ-214 με τα οποία θα δημιουργήσουν σοβαρή απειλή για το ΠΝ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Στα πλαίσια αυτά σύμφωνα με πληροφορίες τους πρώτους μήνες του 2022 τα δυο πρώτα MH-60 ROMEO περνούν σε ελληνική κυριότητα καθώς θα παραληφθούν από το ΠΝ.

Σημειώνεται ότι η πρώτη Belh@ra Hellenique, αναμένεται το 2026 με βάση το αναθεωρημένο πρόγραμμα και η τρίτη κάπου το 2030. 

Πέραν της διαπραγμάτευσης για τις νέες κορβέτες, τις μεταχειρισμένες φρεγάτες «Μ» από την Ολλανδία και τα ναρκαλιευτικά, το ΠΝ πρέπει να ενδυναμώσει τις ανθυποβρυχιακές του δυνατότητες για να αντιμετωπίσει τον τουρκικό υποβρυχιακό στόλο των επόμενων ετών.

Σε ότι αφορά τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ετοιμάζεται η πρώτη ελληνική αποστολή στελεχών του ΠΝ για τις ΗΠΑ για την εκμάθηση του νέου ελικοπτέρου.

Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί σε έμπειρα στελέχη Πολεμικού Ναυτικού με μεγάλη επιχειρησιακή εμπειρία σε ότι αφορά πτήσεις στο Αιγαίο και αναζήτηση τουρκικών υποβρυχίων.

Η εκπαίδευση θα διαρκέσει έως τέλος του νέου χρόνου, οπότε και τα ελικόπτερα θα φτάσουν στην Ελλάδα και θα ενταχθούν, με τα πληρώματά τους επιχειρησιακά στον Στόλο.

Συνολικά η ανθυποβρυχιακή στρατηγική του ΠΝ περιλαμβάνει προμήθεια 36 τορπιλών DM2A4 για τα τέσσερα Type 214 και ένα 209/1500 ΑΙΡ που θα συνδυαστούν με την αναβάθμιση αριθμού παλαιότερων τορπιλών SUT Mod0 σε SUT Mod4.

Το συνολικό πακέτο της συμφωνίας ανέρχεται στα 105 εκατ. €.

Εδώ το κύριο ίσως πρόβλημα είναι ότι τα τουρκικής σχεδίασης αντίμετρα έχουν “πατήσει” πάνω σε αυτές τις τορπίλες που διαθέτει ήδη στο οπλοστάσιό της η Τουρκία.

Στο δεύτερο σκέλος προωθήθηκε άμεσα η απόκτηση ακόμη τριών MH-60 ROMEO, πέραν των αρχικών 4 που ήδη είχε ξεκινήσει η κατασκευή τους, με κόστος που φτάνει στα 295 εκατομμύρια δολάρια και πλήρες πακέτο για τα ελικόπτερα, δηλαδή τον οπλισμό, την τεχνική υποστήριξη και την εκπαίδευση.

Έτσι σε συνδυασμό με τα 11 υπάρχοντα S-70 Aegean Hawk Sikorsky, τα οποία με την FOS που έχει υπογραφεί θα είναι σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς διαθέσιμα και με αποστολή το κυνήγι των υποβρυχίων του Τουρκικού στόλου, είτε τα Τ-209 είτε τα νεότερα, Τ-214.

Να σημειώσουμε ότι πολύ πιθανή θα είναι και η προμήθεια των νέων από αέρος εκτοξευόμενων τορπιλών Μκ54 και πυραύλων NSM.

Εδώ κύριο πρόβλημα είναι ίσως το ζήτημα των φρεγατών καθώς οι επιχειρήσεις στα όρια της υφαλοκρηπίδας απαιτούν και κατάλληλα σκάφη (πρόγραμμα για 4 σκάφη) τα οποία πλην της ενισχυμένης αεράμυνας θα πρέπει να διαθέτουν και ισχυρό asw εξοπλισμό. Ένα συνδυασμό που καλύπτει πληρέστατα οι Belhara με το συνδυασμό σόναρ σκάφους και συρόμενο μεταβλητού βάθους που ακόμα και στην έκδοση γενικής χρήσης (γαλλική διαμόρφωση με 2 VLS) θα μπορούσε να φέρει 8 Scalp και 32 CAMM-ER αν βέβαια διαλέγαμε την διαμόρφωση που θα επέτρεπε οι ελληνικές φρεγάτες να κάνουν χρήση των γαλλικών στρατηγικών πυραύλων.

Τέλος και σύμφωνα με την τελευταία επικαιροποίηση που έχει το ΓΕΝ στα χέρια του για το πρόγραμμα εργασιών αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION, αναφέρει ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος πράγμα που σημαίνει ότι έως τα τέλη του 2023 θα προσγειώνονται στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας με το ίδιο έτος να παραλαμβάνονται 3 αεροσκάφη.

Σχετικά με τα ROMEO να προσθέσουμε τα εξής: Πέραν του οπλισμού που θα φτάσει μαζί με τα ελικόπτερα, υπάρχει το ζήτημα με τους «ηχοσημαντήρες» και είναι ένα εκ των υπό-προγραμμάτων που πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες τις αμέσως επόμενες δυο εβδομάδες να περάσει από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού εστιάζεται στον ταχύτερο εντοπισμό των 6 υποβρυχίων Type 214 που ναυπηγεί η Τουρκία, τα οποία αποτελούν μια σημαντική απειλή ιδιαίτερα για τις παλαιότερες φρεγάτες S που δεν διαθέτουν συρόμενο σόναρ αλλά βασίζονται σε παρωχημένα σόναρ τροπίδας.

Τα ραντάρ που φέρουν τα ROMEO έχουν υπερδιπλάσιες δυνατότητες εντοπισμού και εγκλωβισμού περισσότερων στόχων επιφανείας σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Το ελικόπτερο έχει επίσης πολύ μεγαλύτερη ισχύ πυρός από τα 11 S-70B/B6 Aegean Hawk.

Το ενδιαφέρον το ΠΝ είναι για χίλιους ηχοσημαντήρες AN / SSQ-36/53/62.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν φτάνουν οι επιλογές αυτές για την αντιμετώπιση των τουρκικών υποβρυχίων.

Χρειάζεται επιπλέον ενίσχυση του ελληνικού υποβρυχιακού Στόλου. Αλήθεια τι απέγιναν τα δύο νέα υποβρύχια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης από την ΔΕΘ το 2020;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ